CDA tegen selectie studenten

Het CDA staat sterk afwijzend tegenover de plannen van VVD-staatssecretaris Nijs voor meer selectie en het verhogen van collegegelden in het hoger onderwijs om het niveau van topopleidingen te kunnen verbeteren.

CDA-kamerlid Joldersma snapt niets van de plannen van coalitiegenoot Nijs. Volgens haar is er niets mis met het niveau van hoger onderwijs in Nederland. "Waarom dat onderscheid? Het kan toch niet zo zijn dat een paar opleidingen de krenten uit de pap vissen en alle andere studenten overlaten aan de rest?"

Ook studentenorganisaties LSVb en ISO staan afwijzend tegenover de plannen. "Studenten zullen veel te snel worden afgeschreven. Alleen de toppers krijgen betere omstandigheden, maar moeten daar ook fiks voor betalen.", aldus het LSVb.

De PvdA en de VVD van Nijs staan wel grotendeels achter de voorstellen, al eist de PvdA wel garanties dat armere studenten niet afhaken uit financiële overwegingen. Verder pleit de partij er voor dat de topopleidingen het normale onderwijs niet zullen verdringen: "Met je havo- of vwo-diploma moet je natuurlijk wel ergens terecht kunnen", aldus PvdA-kamerlid Van Dam.