SWOV pleit weer voor 50 km voor brommers

Reda had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bromfietsen zouden op de weg, binnen de bebouwde kom, dezelfde maximumsnelheid moeten krijgen als auto's. Dat zegt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Het ministerie van Verkeer en Waterstaat legde eerder adviezen in deze richting naast zich neer.

De SWOV baseert zich op een eigen gehouden veiligheidstest. In de praktijk is overigens de hogere maximumsnelheid voor brommers al van toepassing. Nu al geeft de politie vrijwel nooit een boete bij rijsnelheden tot 54 km per uur; dit terwijl de formele limiet voor brommers binnen de bebouwde kom nog altijd 30 km per uur is.

De SWOV is van mening dat de voorgestelde maatregel de verkeersveiligheid ten goede komt als deze wordt gecombineerd met extra onderricht en betere handhaving.

Het SWOV-plan werd eerder al in september vorig jaar gelanceerd. En nog eerder pleitte de ANWB voor een dergelijke verhoging van de snelheid van bromfietsen. Organisaties als de Bovag, NCBRM en RAI reageerden toen al positief op het advies.