Rusland is bereid om Kyoto-verdrag te ondertekenen

De Russische onderminister van Economische Zaken heeft laten weten dat Rusland nog steeds bereid is het verdrag van Kyoto te ondertekenen. Het verdrag is een belangrijk onderdeel voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Tsikanov sprak de berichten in de media tegen, waarin stond dat zijn land overwoog het Kyoto-protocol niet de ratificeren. Wel merkte hij op dat het moeilijk zou worden voor Rusland, omdat de Verenigde Staten het verdrag nog niet hebben geratificeerd. Hierdoor zou Moskou miljarden dollars mislopen. Volgens de onderminister betekent het wegvallen van de VS een belangrijke economische tegenvaller. "Dit is een belangrijk punt dat een negatieve rol zou kunnen spelen in het hele Kyoto-proces. Er is zonder twijfel sprake van een risico'', aldus Tsikanov.

De Verenigde Staten zijn al jaren de grootste CO2-vervuiler. Alleen omdat het de economische groei van de VS zou belemmeren, werd het verdrag niet ondertekend. De VS was het er tevens niet mee eens dat grote vervuilers als China en India nergens toe werden verplicht.