Duikboot bij Egmond wordt gedemonteerd

Voor de kust van Egmond aan Zee ligt al sinds 1945 het wrak van een Duitse onderzeeër. Jarenlang gingen er spannende verhalen over de onderzeeër in de rondte, die bij extreme weersomstandigheden (lage waterstand en aflandige wind) soms te zien zou zijn. Ook zouden er wapens aan boord zijn.

Een paar jaar terug spoorde een journalist een overlevende van het duikbootje op (een tweepersoons duikbootje uit de Seehund-klasse). Het was indertijd geraakt en de Duitsers hadden het op een zandbak vastgevaren, één man wist uit het bootje te komen en het strand te bereiken.

Vorig jaar is de marine op aandrang van de gemeenteraad eindelijk begonnen met een onderzoek naar het wrak, en nu blijkt dat de gestrande onderzeeër explosiegevaar oplevert. Het moet zo snel mogelijk verwijderd worden, zo stelt de marine.

Het wrak van het een tweepersoons duikbootje bevat aan de onderkant twee torpedo's die samen 600 kilo springstoffen bevatten. Vanaf vandaag is het strand in een straal van 1800 meter afgezet. Zo ver zouden scherven bij een ontploffing namelijk kunnen komen. Geprobeerd wordt de explosieven te demonteren.

Seehund-klasse onderzeeër


Op deze site staan foto's van het soort onderzeeër die bij Egmond voor de kust ligt.