Israël voert aanvallen uit in Libanon

Israël heeft woensdag aanvallen uitgevoerd in het Shebaa Farms-gebied in zuid-Libanon. Volgens de Israelische minister van defensie Ben-Eliezer zijn de aanvallen een vergelding voor een raketaanval van de Hezbollah-beweging op Israëlische legerposities in het gebied. Ben-Eliezer noemde de acties van Hezbollah ‘ernstig’ en stelt dat het “groene licht” voor de aanvallen uit Iran en Syrië kwam. Of er gewonden bij de aanvallen zijn gevallen is niet bekend.

Twee vrouwen die dinsdag bij de aanslag in West-Jeruzalem gewond raakte zijn aan hun verwondingen overleden. Dat maakte de Israëlische radio woensdagochtend bekend. Een Palestijn opende het vuur op passanten in een drukke winkelstraat. De aanslag werd opgeëist door de Al-Aqsa Martelaren Brigade. Deze groep heeft banden met de Fatah-beweging van de Palestijnse president Arafat. De Israëlische regering houdt de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk voor de aanslag.

Peres bezoekt Nederland
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres is woensdagavond aangekomen op Schiphol. Hij spreekt donderdag met Kamerleden, premier Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken). Ook geeft hij een gastcollege op de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Bij aankomst zei hij dat de vernietiging van Palestijnse infrastructuur door het Israëlische leger nooit opzettelijk gebeurd. De Europese Unie maakte woensdag bekend dat het Israëlische leger al voor zeker 17 miljoen euro aan Palestijnse installaties, infrastructuur en projecten heeft vernietigd. Het grootste deel daarvan is betaald door de EU.

Verscheidene fracties in de Tweede Kamer vinden dat Nederland binnen de EU moet pleiten voor meer druk op Israël om een einde te maken aan de vernietiging van de infrastructuur. “Een Israëlische schadevergoeding aan de EU is zeker noodzakelijk'', zegt D66-Kamerlid Hoekema. EU-sancties tegen Israël acht hij minder productief. ,,Maar we moeten Israël keihard aanspreken. De druk moet opgevoerd worden en misschien moeten we ook wel de associatieovereenkomsten opschorten.'' Die overeenkomsten geven Israël voordelen bij de export van goederen naar de EU.