Chaos rond Dance Valley 'voorspelbaar'

De chaos na afloop van het dance-festival Dance Valley is veroorzaakt door een slechte voorbereiding. Zowel de organisator als de gemeente Velsen en de betrokken hulpverleningsdiensten hebben de omvang en de organisatie van het evenement onderschat.

Dit is de uitkomst van de evaluatie die is gemaakt in opdracht van de gemeente Velsen. Het feest in recreatiegebied Spaarnewoude trok op 4 augustus 90.000 bezoekers uit binnen en buitenland. Al voor het evenement begon ontstonden er problemen met het vervoer. Op Amsterdam Sloterdijk stonden duizenden mensen tevergeefs op een bus te wachten en sommige bezoekers zijn toen al gaan lopen.

Na afloop liep de situatie geheel uit de hand doordat er niet genoeg bussen waren om de bezoekers naar Amsterdam te brengen. Vele buschauffeurs weigerden te rijden, en duizenden mensen vertrokken te voet, in de stromende regen, naar hun bestemming. Enkele tientallen feestbeesten moesten met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis.

Volgens de onderzoekers was de chaos te voorkomen geweest. De problemen waren voorspelbaar, maar ontstonden door een slechte voorbereiding. De organisatoren hadden onvoldoende kennis en capaciteit om een evenement van dergelijke omvang te kunnen realiseren. Ook de gemeente Velsen en de politie schoten te kort bij het verlenen van de vergunning. Ze hadden onvoldoende inzicht om de vervoersproblemen aan te zien komen. Was dat inzicht er wel geweest dan hadden gemeente en politie de organisator maatregelen kunnen opleggen.

In de complete chaos ontbrak ook een centrale regie-post. De loco-burgemeester werd om 23.00 uur naar huis gestuurd. Pas de volgende ochtend werd burgemeester Hertog om 06.00 uur uit bed gebeld en ingeschakeld. "Een grote misser", aldus Hertog. Volgens de onderzoekers treffen ook de bezoekers van het evenement blaam. "Honderden mensen kwamen in de problemen omdat zij schaars waren gekleed, pillen en alcohol hadden gebruikt en niet wisten waar ze precies waren."

De onderzoekers raden de gemeente Velsen aan bij een volgende editie, op 3 augustus volgend jaar, minder bezoekers toe te laten. De burgemeester denk aan halvering van het aantal.