CDA: Positie De Hoop Scheffer wankelt

De positie van CDA-leider De Hoop Scheffer wankelt, nadat donderdagavond partijvoorzitter Van Rij plotseling is afgetreden. Volgens Van Rij is de houding van De Hoop Scheffer ten opzichte van de Kamerverkiezingen van volgend jaar te defensief en wil het dagelijks bestuur van de partij dat niet De Hoop Scheffer maar Van Rij lijsttrekker wordt.

Het partijbestuur van het CDA komt zaterdag in spoedzitting bijeen. Ook een aantal belangrijke provinciale afdelingen van het CDA dringt inmiddels aan op het vertrek van De Hoop Scheffer of twijfelen aan zijn leiderschap. "Hij is beschadigd. Met zo iemand kun je de verkiezingen niet in", aldus het Noord-Brabantse partijbestuurslid H. Binderhagel vrijdagochtend.

"Laten we eerlijk zijn. Jaap lag niet lekker bij het electoraat", zegt Binderhagel. "Hij functioneerde niet goed. De Hoop Scheffer was bang voor een competentiestrijd. Nu er sprake is van een crisis, moeten we hem niet langer gedogen." Binderhagel toont zich bijzonder enthousiast over Van Rij. "Een buitengewoon heldere denker, een man met visie."