70 bolletjesslikkers aangehouden

Op luchthaven Schiphol zijn sinds vorige week maandag zeventig bolletjesslikkers aangehouden. Er zijn tientallen kilo's cocaïne in beslag genomen ter waarde van tientallen miljoenen guldens. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem dinsdag bekendgemaakt.

De meeste koeriers komen uit Afrika, vooral uit Nigeria. Een van hen had 119 bolletjes met coke in zijn lichaam. In het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen is extra ruimte vrijgemaakt om alle bolletjesslikkers te kunnen opvangen. De controle op risicovluchten is verscherpt. Het Schipholteam van douane en marechaussee op de luchthaven krijgt hulp van andere opsporingsdiensten.

Justitie zet extra mensen in om de zaken snel te kunnen afhandelen. Op het hoofdbureau van politie in Haarlem is tijdelijk extra zittingsruimte van de rechtbank ingericht, waar de verdachten aan de officier van justitie worden voorgeleid.

De vluchten met de drugskoeriers komen vooral uit de Nederlandse Antillen. Volgens persofficier van justitie E. Hartjes is het nieuws van de massale aanhoudingen op Schiphol inmiddels tot de Antillen doorgedrongen, omdat op vluchten naar Nederland soms wel twintig stoelen onbezet blijven.