Politie actiever bij toezicht op straat

De politie moet zijn sterke arm vaker op straat laten zien. Handhaving van en toezicht op de openbare orde wordt nu te vaak aan derden overgelaten, waardoor het gezag van de politie wegebt.

In een advies aan minister De Vries van Binnenlandse Zaken stelt de Raad voor het openbaar bestuur (ROB) dat toezicht op straat vooral een exclusieve taak van de politie moet blijven. Slechts in uitzonderingsgevallen mogen private toezichthouders worden ingezet, en dit mag in geen geval structureel zijn. Particuliere organisaties hebben wat de raad betreft alleen een taak bij het beveiligen van privé-domein, bedrijven, winkelcentra of stadions.

Volgens de raad is de overheid mede schuldig aan het tanende gezag van de politie, doordat de korpsen al jarenlang te maken hebben met personeelsgebrek en dus noodgedwongen bepaalde taken uitbesteden.

Gemeenten moeten een belangrijkere rol spelen bij de keuze hoe agenten moeten worden ingezet bij de handhaving van de veiligheid in een gebied. Momenteel ligt de nadruk op het handhaven van regels, als gevolg van de rampen in Enschede en Volendam, duidelijk bij de overheid, constateert de raad. De rol van gemeenten mag hierdoor echter niet ondergesneeuwd raken.