VVMC: 'Maandag treinstaking'

Niet alleen donderdag en vrijdag wordt er gestaakt bij de NS, ook maandag ligt het treinverkeer stil. Dat heeft een zegsman van de machinisten- en conducteursvakbond VVMC in de nacht van dinsdag op woensdag bekendgemaakt.

"We wilden deëscaleren en betreuren elke stap die tot escalatie van het conflict leidt. Dit gaat niet meer om kunnen, maar om willen. Klanten en personeel worden beide slachtoffer", stelt de woordvoerder na de vergadering van het VVMC-hoofdbestuur.

Tot de staking werd besloten nadat eerder die avond de poging van de VVMC om met bonden en NS om de tafel te gaan zitten, was mislukt. NS en CNV wilden in de nacht van dinsdag op woensdag verder praten, maar FNV Bondgenoten niet. De VVMC besloot "donderdag en vrijdag op geen enkele wijze besmet werk" over te nemen en kondigde voor 9 april een 24-uurs staking aan.

Het verwijt van FNV dat zij over de rug van de NS een vakbondsconflict uitvecht, verwerpt de VVMC. "Wij hebben lange tijd een harde lijn gevolgd. Het FNV verschuilt zich nu achter uitspraken van de minister en de rechter", zegt een woordvoerder.