Lachen is gezond

Britse en Canadese onderzoekers hebben meer inzicht gekregen in de manier waarop onze hersenen grappen verwerken, meldt donderdag de nieuwsdienst van internetprovider Planet Internet. Hersenscans geven aan dat semantische moppen en woordspelingen verschillende delen van onze hersenen activeren. Wel gebruiken we voor de waardering van een mop en het lachen erom hetzelfde centrale pad in onze hersenen.

De onderzoekers voerden hersenscans uit op veertien vrijwilligers, terwijl zij naar moppen luisterden. Er werden twee soorten grappen verteld: semantische moppen (bijv: Waarom kijkt de koning 's morgens door het raam? Omdat hij door de muur zo weinig ziet) en woordspelingen (bijv: Het is groen en het ligt in bed? Een krop slaap). De proefpersonen moesten hun lach inhouden terwijl de hersenscan bezig was, maar waardeerden de grappen achteraf op hun humorgehalte door er punten van 1 tot 5 aan te geven.

Semantische moppen bleken het deel van de hersenen te activeren dat gebruikt wordt voor het verwerken van taal, terwijl de woordspelingen het gebied activeerden dat gebruikt wordt voor de voortbrenging van spraak. Beide soorten moppen activeerden de middelste prefrontale cortex, die het beloningsgedrag controleert.

Activering van deze regio stond in verband met de waardering voor de mop. Dat het lachen om een mop door een gedeeld systeem in de hersenen wordt geregeld, verklaart meteen waarom sommige mensen na hersenletsel hun gevoel voor humor kwijtraken. Mensen zijn overigens wellicht de enige wezens met gevoel voor humor, stipt de internetprovider nog aan.