Depressie doodsoorzaak nummer één

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat zware depressies over twintig jaar wat betreft ziektes doodsoorzaak nummer één is. In Nederland plegen jaarlijks ruim 1500 mensen met psychische problemen zelfmoord, maar dit aantal zal alleen maar toenemen als deze sombere voorspelling bewaarheid wordt.

Kosse Jonker van het psycho-medisch centrum Parnassia in Utrecht vindt het een zorgwekkende ontwikkeling dat steeds meer mensen te kampen hebben met zware depressies maar heeft er wel een verklaring voor. "De samenleving wordt steeds hectischer, waardoor onderlinge contacten tussen mensen vluchtiger en anoniemer zijn. Mensen nemen nauwelijks meer tijd voor elkaar."

Volgens Jonker is het leven nog nooit zo dynamisch geweest als nu. "Wat vroeger voor vast lag, is nu aan verandering onderhevig. Zo zijn er meer nationaliteiten dan vroeger die andere gewoontes mee hebben gebracht. De ontwikkelingen gaan zo snel dat sommigen hun houvast zijn kwijtgeraakt en daardoor in een zware depressie belanden." Volgens de arts zit één op de vijf mensen in zijn of haar leven wel eens een keer behoorlijk diep in de put. Maar bij zeventig procent valt de ziekte goed te genezen.