weblog
Goedemorgen!
Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over oplichtersbank Fortis.
Fortis heeft zo’n tienduizend klanten gelokt door ze een korting van 50% op hun betaalpakket aan te bieden. Maar nadat Fortis zich had verslikt in de overname van ABN-AMRO, werd deze bank opgegeten door… Juist: ABN-AMRO. Nu blijken opeens de Fortis-klanten hun korting op het betaalpakket kwijt te zijn. Dat is pure oplichterij.
Want wanneer een onderneming klanten een aanbod doet, dient dat gehandhaafd te blijven als een onderneming van eigenaar verandert.
Kan onze minister van Economische Zaken mij even laten weten, wanneer hij zijn collega van Justitie de leiding van Fortis laat vervolgen wegens contractbreuk?
Is het netjes.... nee. Is het verboden? nee. Klanten krijgen namelijk nieuwe contractvoorwaarden en kunnen dan beslissen of ze bij de ABN blijven of niet. Beetje hetzelfde als met je telefoon. Wijzigen ze de prijzen in je nadeel dan kan je kostenloos je contract ontbinden. Bij het samengaan van de banken was het onontkoombaar dat de prijsstructuren van de Fortis ooit over zouden gaan naar die van de ABN.
De ABN weet natuurlijk heel goed dat 98% van de mensen voor 15 - 30 euro per jaar hun rekening / hypotheek niet gaan oversluiten. Daarnaast vind je zo'n korting in de huidige markt bij geen enkele bank meer terug. Het is dus een hoop gedoe voor weinig.
Het gaat hier over 50% korting op je betaalpakket, niet je hypotheek. Dat is het geld wat je betaald voor je credit-card, bankpas, betaalrekening etc. Voor de meeste mensen zijn dit bedragen tussen de 30 - 100 euro per jaar afhankelijk van welke diensten je afneemt. Als men het hiermee niet eens is kan men gewoon hun rekening sluiten en naar een andere bank gaan. Dit staat geheel los van je hypotheek.
Al die "DSB sukkels" (jouw woorden) mogen in veel gevallen best hun hypotheek oversluiten. Hun probleem is echter dat ze veel meer schuld hebben (top hypotheek + koopsompolissen + bouwdeposito's etc) dan dat hun huis na de daling in de huizenprijzen nog waard is. Dan kan je met een nieuwe hypotheek (oversluiten) je schuld van je oude hypotheek nooit afbetalen. Het is dus niet zo dat het niet mag, maar veel mensen hebben nu eenmaal niet een ton of 2 extra liggen om hun oude hypotheek na oversluiting af te kunnen betalen. Het mag dus wel maar het kan simpelweg niet. Voor de mensen zelf is het resultaat natuurlijk hetzelfde want ze zitten aan de hypotheek vast, maar wettelijk is het een heel ander verhaal.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken