Pilmoe

Van alle landen in de wereld wordt in Nederland het meeste de anticonceptiepil gebruikt. Dat was zo en dat is nog steeds zo. Maar de wereld van anticonceptie is in beweging. Het aantal pilgebruikers is sinds 2002 met 9% afgenomen. Nederland is pilmoe, schreef de Volkskrant afgelopen vrijdag.

Voor de verandering zijn wel wat vermoedelijke redenen aan te wijzen. Zo past de synthetische pil niet in het moderne beeld van een gezond leven. Er zijn op dit moment ook goede en goedkopere alternatieven op de markt. En dat laatste is weer ontstaan doordat de pil uit het (basis) ziekenfonds pakket is geknikkerd. Dit geldt overigens alleen voor vrouwen van boven de 18.

De nieuwe anticonceptiemiddelen, die sinds 2000 op de markt zijn gekomen, hebben als voordeel dat ze minder hormonen nodig hebben om ongewenste zwangerschap te voorkomen. En ze zijn net zo veilig. Erg vernieuwend zijn de nieuwe producten overigens niet, ze gebruiken allemaal dezelfde methode om zwangerschap te voorkomen.

Wat is er zoal te krijgen tegenwoordig? In de eerste plaats is er het oude vertrouwde spiraaltje, de Mirena-spiraal. Dit product is vernieuwd en geeft minder problemen dan vroeger. En dan hebben we de Navuring. Lijkt een beetje, qua gebruik, op het pessarium maar kan na het inbrengen drie weken blijven zitten (de fabrikant stuurt de gebruiker een sms als de ring dient te worden verwijderd) en maakt gebruik van hormonen. Verder is er nog de Evra-pleister. Deze pleister moet wekelijks worden opgeplakt. En tot slot is er nog de Implanon. Dit is een hormoonhoudend staafje dat onder de huid wordt aangebracht en drie jaar kan blijven zitten. Al deze producten hebben zo hun voor -en nadelen maar zijn allemaal een prima alternatief voor de pil.

Dit alles is natuurlijk prachtig maar al deze producten zijn voor vrouwen. De mannenpil wil maar niet doorbreken. En waarom niet? Acceptatie lijkt het sleutelwoord hier. Onderzoeken zijn in het verleden tegengewerkt omdat anticonceptie een vrouwenzaak was geworden. Daarnaast was er het wijdverbreide beeld dat mannen zorgeloos en onbetrouwbaar zouden zijn. Maar ook hier schijnt verandering in komen. Er lopen nu onderzoeken naar de mannenpil en over een jaar of 10 moet de pil er zijn.
Ik geloof geen barst van. It's a man's world...