Groen

Milieuorganisaties en de meeste fracties in de Tweede
Kamer vrezen dat waardevolle landschappen worden volgebouwd. De provincies en de gemeenten zeggen niet te weten waar ze straks verantwoordelijk voor zijn....

Projectontwikkelaar:

“De ophef die er is over een beetje meer steen in plaats van wat groen…”

Interviewer:

“Het Groene Hart is toch niet zo maar uit de lucht komen vallen. Destijds bleek dat de gemiddelde bewoner van de Randstad behoefte had aan het op adem komen in het groen, uitblazen in de bossen, recreëren op de hei?”

Ontwikkelaar:

“Welnee! Die gemiddelde bewoner van de Randstad heeft helemaal geen tijd om uit te blazen. Die werkt de hele week. Die is blij als-ie voor de buis kan neerploffen en naar Carlo of Beau of een tuinprogramma kijken kan.”

Interviewer:

“Ziet u wel: de tuin! En liefst: een grotere tuin. Die bewoner heeft echt wel behoefte aan groen hoor! Die wil er op uit met vrouw en kinders. Die wil aan de stad ontsnappen. Een frisse neus.”

Ontwikkelaar:

“Bent u nou journalist of actievoerder? Ik bedoel. U zeurt. U bent niet objectief, u moet objectieve, liefst open vragen stellen. Niet van dat suggestieve, zelf ingenomen, bevooroordeelde gekwezel en gezweef. Er is te weinig ruimte in de stad. De economie zit in de stad. De mensen moeten dus in de stad wonen. In de stad is te weinig ruimte dus moeten we uitbreiden. En dat dat dan ten koste gaat van een weilandje hier en daar. Wat dondert dat! We moeten groots denken. Dit land is al zo klein! We moeten zorgen dat er voldoende woonruimte is voor de komende generatie, werkende burgers en mag ik dan vooral de nadruk leggen op het woord ‘werkende’ want wat u wilt, dat is een illusie, een utopie, een luchtspiegeling. Ga toch weg man!”

Interviewer:

“U wilt geld verdienen. Dat is het. U interesseert het niet of kinderen straks nog weten wat gras is. En een koe.”

Ontwikkelaar:

“Gras is om op te voetballen en een koe? De heilige koe bedoelt u?”

Interviewer:

“Nee, serieus: geeft u nu eens serieus antwoord op mijn vragen. Vindt u het niet belangrijk dat kinderen met en in het groen opgroeien?”

Ontwikkelaar:

“Daar krijgen ze maar vieze kleren van en dan moeten die hardwerkende moeders weer wassen draaien waarvoor ze geen tijd hebben. Nee, laat ons projectontwikkelaars nou maar zorgen voor woningen, voor wijken, voor bedrijventerreinen, dan komt het wel goed met Nederland.”

Interviewer:

“Ik word niet goed.”

Ontwikkelaar:

“Moet u maar snel het Groene Hart in. Voordat ik het vol bouw. Ik groet u. Ik moet weer ergens een paal slaan.”

Interviewer:

“Ik ben met stomheid geslagen. Terug naar de studio.”