CD: Bored Nothing - Bored Nothing

Bored Nothing is een band die de Do It Yourself-traditie hoog in het vaandel houdt. Alhoewel band, Bored Nothing bestaat uit de jonge Australier Fergus Miller, die zich met een viersporenrecorder in zijn slaapkamer opsloot, om daar een jaar later uit tevoorschijn te komen met een veertiental fijne lo-fi tracks.

Bored Nothing

Bij het beluisteren van het titelloze debuutalbum is meteen te horen in welk decennium de jonge muzikant uit Melbourne is opgegroeid. Miller wordt in de media regelmatig vergeleken met de legendarische Elliot Smith en dat is niet geheel onterecht. De jonge Australier omschrijft zijn album liever als een soort van 'The Best Of'-album, aangezien het een selectie uit opnames van de afgelopen jaren betreft. Op een tweetal gastbijdrages na, speelt Miller zelf alle instrumenten op dit best wel impressieve album.

Net als Sentridoh's Lou Barlow maakt ook Fergus Miller muziek, die het beste te omschrijven valt als een combinatie van catchy powerpop (melodieuse punk met een scherp randje), lo-fi garagerock, grunge en een stevige dosis Britpop uit de negentiger jaren. Miller schreef het merendeel van zijn liedjes toen hij semi-dakloos rondzwierf down under en zoals al menig keer is bewezen kunnen mensen dan in staat zijn hun mooiste schrijfsels te maken. Bij liedjes als 'Popcorn', 'Echo Room', 'Let Down' en 'Shit For Brains' doet Bored Nothing me wel wat aan Teenage Fanclub denken, heerlijke popliedjes met een flinke dosis melancholie.

What's wrong with sleep?
Oh compared to weed it's cheap.
But my dreams are always keeping me awake. (uit: 'Shit For Brains')

Fergus Miller
Fergus Miller

Het moge duidelijk zijn dat Fergus Miller bepaald geen vrolijke Frans is. Het merendeel van zijn teksten zijn redelijk deprimerend te noemen en gaan over typische tienerproblematiek als spijbelen, zelfhaat, scheidingen en meer van dergelijke ellende, die de gemiddelde tiener zeker zal herkennen. Zo horen we de jonge multi-muzikant uit Melbourne in 'Charlie's Creek' zingen: "I would forget to be sad all the time. And you would forget how you fucked up your life. And how your husband's not home half the time. And you never take time out to write."

Met zijn debuutalbum heeft Bored Nothing een plaat gemaakt die bij liefhebbers van bands als Guided By Voices, Sebadoh en al die andere fijne lo-fi bandjes zeker in de smaak zal vallen. Na bands als The Triffids, The Birthday Party, The Moodists en DZ Deathrays heeft Australië met Bored Nothing een band geproduceerd waar ze zeker trots op mogen zijn.