CD: Anthrax - Anthems

Het is dit jaar alweer 32 jaar geleden dat de thrashmetalband Anthrax in New York werd opgericht. In het verleden heeft de band al menigmaal covers opgenomen van favoriete bands als The Ramones, Kiss, Black Sabbath, S.O.D., Hüsker Dü en vele anderen. Op haar nieuwste Anthems ep stelt Anthrax ons wederom voor aan een aantal van hun favoriete liedjes uit de zeventiger jaren.

Anthrax - Anthems

Anthems opent meteen sterk met een prachtige cover van Rush. 'Het origineel van 'Anthem' is afkomstig van het album Fly By Night uit 1975. Joey Belladonna is natuurlijk geen Geddy Lee, maar hij weet de hoge noten in het nummer toch aardig te benaderen. Nu is het origineel al een topper en Anthrax voegt bijzonder weinig nieuws aan het nummer toe, met uitzondering van een opvallende koebel. Ook AC/DC's 'T.N.T.' blijft dicht bij het origineel. Ouderwetse hardrock met een hoog meebrul gehalte en daar houden de fans van Anthrax wel van. Belladonna liet eerder in een interview al weten dat hij voor deze liedjes heeft gekozen omdat hij ermee is opgegroeid en de liefde voor de jaren zeventig muziek is duidelijk in de opnames uit 2012 terug te horen.

Anthrax wilde op haar ep ook een nummer van Boston coveren. Nu zouden de meeste bands dan aan liedjes denken als 'More Than a Feeling' of 'Don't Look Back'. Anthrax kiest echter niet voor de gemakkelijke weg en besloot te kiezen voor het nummer 'Smokin', van het eerste album van Boston. Mede door de gastbijdrage van toetsenist Fred Mandel, ook bekend van zijn werk met Pink Floyd, Queen en Alice Cooper, is dit een uitvoering geworden die wel degelijk wat toevoegt aan het al sterke origineel. Nadat de rook opgetrokken is, is het tijd voor een stevige cover van Journey's Keep In Running. Het is een heerlijk uptempo liedje, waarmee Anthrax zich prima weet te redden. Gitaristen Scott Ian en Rob Caggiano hebben een oor voor detail, terwijl zanger Joey Belladonna geen moeite lijkt te hebben met het imiteren van het vibrerende stemgeluid van Steve Perry.

Ook bij Cheap Trick kiest Anthrax voor een minder bekend nummer. 'Big Eyes' is afkomstig van het album In Color uit 1977, een in die tijd nog ondergewaardeerd album van Cheap Trick, waarop ook de studioversie van 'I Want You To Want Me' stond. Belladonna beschikt over een veelzijdige zangstem en heeft geen moeite met het benaderen van de zangpartijen van Robin Zander. Toch heeft de groep er onmiskenbaar een Anthrax-nummer van gemaakt. Minder verrassend is de keuze van Anthrax voor het nummer 'Jailbreak' van Thin Lizzy. Thin Lizzy met haar charismatische frontman Phil Lynnott was een inspiratiebron voor vele bands en ook de mannen van Anthrax kregen de muziek met de paplepel ingegoten. 'Jailbreak' mag zeker tot de betere covers in het oeuvre van Anthrax worden gerekend. Na dit epische nummer vervolgt de band de ep met het eigen nummer 'Crawl' en een nog nuttelozere remix van datzelfde nummer. Liever hadden we dan nog een fijne cover gehoord, want op deze manier is het toch een beetje een anti-climax van een verder prima mini-album.