Game Controllers: Piranha Starterkits


De Piranha Starterkit voor de Playstation2 bestaat uit een Dual Shock Controller, een verlengkabel, een DVD-afstandbediening en een zogenaamde "vertical stand".

Dual Shock Controller

De controller is iets groter dan de standaard Sony-controller. Dit zit hem in de "handvaten", die zijn iets langer. Als je, zoals ik, lange vingers hebt, ligt de controller daardoor iets steviger in de hand dan de Sony-controller. De controller is ook iets gladder. De breedte en de afstand tussen de knoppen is gelijk gehouden. De Piranha-controller beschikt over twee extra knoppen: "Turbo" en "Slow". Ik heb nog niet kunnen ontdekken waar die voor dienen, maar waarschijnlijk komt dat omdat ik nog geen spellen heb gespeeld waarin ze een functie kunnen hebben. De vierpuntsdruktoetsen (richtingstoetsen) zijn op de standaard Sony-controller vier losse toetsen. Op de Piranha-controller is dit één ronde knop met hoekige uitsparingen geworden. Dat voelt iets prettiger aan onder je duim.

De analoge sticks zijn bij de Piranha-controller iets hoger, waardoor je je duimen iets verder op moet tillen. Voor mij is dat een voordeel, ik heb er met de Sony-controller wel eens last van dat ik de sticks per ongeluk indruk, met de Piranha-controller is me dat nog niet overkomen. Anderen vinden dat wellicht juist vervelend. Om je een idee te geven: ik vind de standaard grote Xbox-controller ook fijner dan de kleinere S-controller omdat ik de knoppen beter bereikbaar vind. Functies als analog/digital, de dubbele schouder-knoppen, start- en selectknoppen en de "trillingen" tijdens het spel zijn vergelijkbaar.


Verlengkabel
Een verlengkabel van bijna 2 meter, waardoor je dus wat verder van de PS2 af kan zitten tijdens het spelen, of je kabel netjes achter het kastje langs naar de bank kan laten lopen zodat er niemand over struikelt. Deze kabel werkt uiteraard ook gewoon met de Sony-controller. Handig!


DVD-Remote
Een kleine, handzame afstandbediening voor als je een DVD af wilt spelen in je PlayStation2. Je krijgt er ook een klein kastje bij dat op de PS2 aangesloten moet worden (in een controllerslot). Dit is de ontvanger. Op de ontvanger is een controller aan te sluiten zodat je geen slot verliest. De afstandbediening werkt op 2 AAA batterijen (niet meegeleverd). Ik vond de afstandbediening eerst niet zo prettig in gebruik. De toetsen zijn wat ongevoelig en je moet ze goed indrukken voor de actie uitgevoerd wordt. Als je er een beetje aan gewend bent gaat het al snel beter. Hij is een stuk handiger in gebruik dan de game-controller.


Vertical Stand
Een standaard om je PlayStation2 rechtop te kunnen zetten. Zo kan je ruimte besparen. De standaard is in blauwgradaties gespoten. Zelf zal ik deze standaard niet gaan gebruiken. Ten eerste vind ik hem gewoon niet mooi, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ten tweede heb ik gehoord dat het niet zo goed is voor het apparaat als de DVD-lade verticaal open- en dichtgaat in plaats van horizontaal. Dit heb ik echter nooit ergens officieel bevestigd zien worden. De PlayStation2 staat er stevig en stabiel in.