Minister Madlener mag door met het inkrimpen van Schiphol
Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat kan voorlopig doorgaan met zijn plan om Schiphol terug te brengen naar 478.000 vluchten per jaar. Op deze manier zou de geluidsoverlast voor omwonenden voldoende moeten afnemen, hoewel Madlener aangeeft dat de precieze gevolgen van het besluit nog niet volledig te voorspellen zijn. "Natuurlijk ben ik ook erg nieuwsgierig naar de effecten, maar dat zullen we zien."
Volgens BNR verslaggever Mats Akkerman verliep het luchtvaartdebat behoorlijk soepel voor Madlener, hoewel de minister zich wel moest verantwoorden over het aantal van 478.000 vluchten per jaar. Omwonenden hadden liever nog minder vluchten gezien, wat oorspronkelijk ook het plan was. "Schiphol en KLM beweren daarentegen dat de krimp te groot is, omdat er inmiddels allerlei nieuwe technieken zijn. Bijvoorbeeld tariefdifferentiatie, waarbij je luidruchtige vluchten duurder maakt. Dat zou onvoldoende zijn meegenomen", aldus Akkerman.
Madlener heeft ook geen exacte cijfers over hoeveel de luchthaven zou moeten krimpen. De minister zegt dat het nog onduidelijk is of luchtvaartmaatschappijen met duurzamere vliegtuigen op Schiphol zullen vliegen als dat financieel aantrekkelijker wordt, wat het doel van de tariefverhoging is.
Momenteel wordt geprobeerd om de geluidshinder die de luchthaven veroorzaakt met 15 procent te verminderen. Volgens Madlener biedt deze keuze voldoende ruimte om te monitoren hoe de tariefdifferentiatie zich ontwikkelt.
Goed nieuws voor omwonenden
Er was ook discussie over de zogenaamde autonome en additionele reductie – de vraag of de 15 procent geluidsreductie bovenop de veronderstelde 'autonome' geluidsreductie moet komen die de luchtvaart vanzelf ondergaat doordat vliegtuigen na verloop van tijd stiller zullen worden. "Een ingewikkeld begrip" volgens Madlener. "Die 15 procent komt bovenop die basislijn, dus eigenlijk doe je meer. Dat is goed nieuws voor de bewoners, maar wel moeilijk uit te leggen."
Een eerder aangenomen motie van NSC die opriep tot 17 procent reductie van geluidshinder per 1 november van dit jaar werd afgewezen. "Van tevoren hoorden we ferme woorden van NSC omdat Madlener die motie terzijde wilde schuiven", zegt Akkerman. Aan het einde van het debat noemde Wytske Postma het "heel jammer" en "erg ongelukkig", maar het klonk alsof ze het doel van 15 procent toch ging accepteren. Wellicht wordt er nog bijgestuurd, maar het lijkt erop dat Madlener kan doorgaan met zijn doel om de geluidsoverlast met 15 procent te verminderen.
Zou ik niet mee zitten als dat niet doorgaat in elk geval.
[ Bericht gewijzigd door SiGNe op woensdag 5 februari 2025 @ 15:25 ]
Ik weet dat het gebied de Oostvaardersplassen eigenlijk bedoeld was voor het nieuwe Schiphol (kijk maar eens goed naar de toegangswegen), maar ook daar komt in elk geval een deel van de aanvliegroutes boven woonwijken te liggen, dus eerder op de Noordzee.
Voordeel van Schiphol op zee is dat we heel veel ruimte krijgen voor massale woningbouw, hartje randstad, zonder aantasting van het groene hart. Daarbij wordt de regio veel leefbaarder. Plak d'r ook nog eens een eco-stempeltje op en we kunnen het betalen uit de klimaatheffingen.
De politieke afbraak van dit land gaat goed onder rechts.
Waar men ooit nog de visie had, om Schiphol in de Noordzee aan te leggen....staat die nu vol windmolens.
Maar dat de grootste raffinaderij van europa ondertussen gewoon lekker doorpruttelt in Pernis, hoor je niemand over.
https://youtu.be/_ErjCOv2AYA?si=_nkLnNyYoH6f_n6T
Of maak voor de kust een nieuw schiereiland. Haal de windmolens maar weer weg
Deze grammofoonplaat blijft nou al decennia hangen met dat beperken vd groei van Schiphol.
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
We hebben gewoon een nieuwe plek nodig voor een MEGA vliegveld die kan groeien voorbij Schiphol. De komende Decennia
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
Anderzijds moeten we misschien ook gewoon accepteren dat we als klein landje met 18 miljoen mensen niet percé een hub functie hoeven te vervullen in Europa. Laat die rol lekker over aan Duitsland, met z'n 36 internationale vliegvelden. Wij zijn door onze ligging weer beter geschikt als Europees haven land.
Ga een samenwerking aan met het vliegveld van Hamburg of Hannover, trek er een hoge snelheid spoorlijn heen vanuit Amsterdam, en laat die vliegvelden uitgroeien tot de hub die Schiphol zo nodig probeert te zijn. Gooi de vakantie vluchten naar Lelystad, en breng het aantal verbindingen op Schiphol terug naar grote Europese steden en de belangrijkste internationale hoofdsteden. Voor alle andere bestemmingen pak je de trein naar Hamburg en pak je daar het vliegtuig.
Wel eerst ophogen voordat het over 25 jaar onder water staat foto
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken