Nieuws

Minister Madlener mag door met het inkrimpen van Schiphol

Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat kan voorlopig doorgaan met zijn plan om Schiphol terug te brengen naar 478.000 vluchten per jaar. Op deze manier zou de geluidsoverlast voor omwonenden voldoende moeten afnemen, hoewel Madlener aangeeft dat de precieze gevolgen van het besluit nog niet volledig te voorspellen zijn. "Natuurlijk ben ik ook erg nieuwsgierig naar de effecten, maar dat zullen we zien."

Volgens BNR verslaggever Mats Akkerman verliep het luchtvaartdebat behoorlijk soepel voor Madlener, hoewel de minister zich wel moest verantwoorden over het aantal van 478.000 vluchten per jaar. Omwonenden hadden liever nog minder vluchten gezien, wat oorspronkelijk ook het plan was. "Schiphol en KLM beweren daarentegen dat de krimp te groot is, omdat er inmiddels allerlei nieuwe technieken zijn. Bijvoorbeeld tariefdifferentiatie, waarbij je luidruchtige vluchten duurder maakt. Dat zou onvoldoende zijn meegenomen", aldus Akkerman.

Madlener heeft ook geen exacte cijfers over hoeveel de luchthaven zou moeten krimpen. De minister zegt dat het nog onduidelijk is of luchtvaartmaatschappijen met duurzamere vliegtuigen op Schiphol zullen vliegen als dat financieel aantrekkelijker wordt, wat het doel van de tariefverhoging is. 

Momenteel wordt geprobeerd om de geluidshinder die de luchthaven veroorzaakt met 15 procent te verminderen. Volgens Madlener biedt deze keuze voldoende ruimte om te monitoren hoe de tariefdifferentiatie zich ontwikkelt. 

Goed nieuws voor omwonenden
Er was ook discussie over de zogenaamde autonome en additionele reductie – de vraag of de 15 procent geluidsreductie bovenop de veronderstelde 'autonome' geluidsreductie moet komen die de luchtvaart vanzelf ondergaat doordat vliegtuigen na verloop van tijd stiller zullen worden. "Een ingewikkeld begrip" volgens Madlener. "Die 15 procent komt bovenop die basislijn, dus eigenlijk doe je meer. Dat is goed nieuws voor de bewoners, maar wel moeilijk uit te leggen."

Een eerder aangenomen motie van NSC die opriep tot 17 procent reductie van geluidshinder per 1 november van dit jaar werd afgewezen. "Van tevoren hoorden we ferme woorden van NSC omdat Madlener die motie terzijde wilde schuiven", zegt Akkerman. Aan het einde van het debat noemde Wytske Postma het "heel jammer" en "erg ongelukkig", maar het klonk alsof ze het doel van 15 procent toch ging accepteren. Wellicht wordt er nog bijgestuurd, maar het lijkt erop dat Madlener kan doorgaan met zijn doel om de geluidsoverlast met 15 procent te verminderen.

Op deze plek staat externe inhoud die niet van FOK! afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat de externe partij (waar de inhoud vandaan komt) cookies op jouw computer of device zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven.
Ik begrijp het. Toon deze inhoud; ik accepteer externe cookies.