Europa strijdt tegen water én vuur

Overstromingen als gevolg van uitzonderlijk hevige regenval in Centraal-Europa hebben ten minste 17 doden veroorzaakt in Polen, Oostenrijk, Roemenië en Tsjechië. De overstromingen zijn de ergste die sommige regio's in meer dan 20 jaar hebben gezien. Tienduizenden mensen zijn gedwongen tot evacuatie om het stijgende water te ontvluchten. De situatie in veel gebieden blijft kritiek nu meer rivieren buiten hun oevers treden.

En terwijl het ene deel van Europa strijdt tegen het water, strijdt een ander deel tegen het vuur.

Minstens zeven mensen zijn omgekomen bij bosbranden in Portugal, ruim 50 mensen raakten gewond. De Portugese burgerbescherming zei dat er in het hele land 54 bosbranden woedden, vooral in het noorden, en dat er 5.300 brandweerlieden waren ingezet.

Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje zijn bijgesprongen en stuurden acht blusvliegtuigen. Meer dan 1.000 brandweerlieden vochten maandagavond om vier afzonderlijke branden onder controle te krijgen in de buurt van de steden Nelas en Aveiro, ten zuiden van Porto. Op tv-beelden was te zien hoe bewoners verwoed met emmers water de snel oprukkende vlammen probeerden te blussen.