Dunbar klimt naar tweede ritzege in Vuelta, Roglic niet in de problemen in laatste bergrit

Eddie Dunbar heeft de koninginnenrit in de Vuelta gewonnen. De Ier was in de voorlaatste etappe na vroege aanval op de slotbeklimming de sterkste en pakte de ritwinst voor Enric Mas en Primoz Roglic, die in de laatste bergrit niet in de problemen kwam.

Na de nodige bergetappes stond vandaag in de Vuelta de koninginnenrit op het programma. Met maar liefst zeven gecategoriseerde beklimmingen met de slotklim naar Picón Blanco. Vrij snel in de etappe ontstond er een kopgroep van tien en werd het in die kopgroep al snel een strijd voor het bergklassement. Marc Soler en Jay Vine stonden voorafgaand aan de etappe als nummer één en twee in het klassement. Tussen de beide renners van UAE Emirates was er een verschil van een paar punten in het voordeel van Soler. Maar de Spanjaard zag bij de eerste drie beklimmingen Vine steeds als eerste boven komen en waarbij de Australiër virtueel aan de leiding ging in het klassement.

Soler moest dus een list verzinnen om weer voorbij Vine te gaan in het bergklassement, dus hij reed weg uit de kopgroep en zou als eerste bovenkomen. Daarna werd de Catalaan weer bijgehaald door de kopgroep na een matige afdaling, maar zodra het weer omhoog liep reed Soler weer weg bij de kopgroep. Ook bij de volgende beklimming pakte hij de punten en kwam samen met Vine aan de leiding te staan.

Soler had alles gegeven en moest op de voorlaatste klim de kopgroep laten gaan. Vine moest nog één puntje halen om de bergtrui over te nemen van zijn ploeggenoot Soler. Op de voorlaatste beklimming werd de kopgroep wel bijgehaald door het peloton, maar Vine zou toch nog als vierde over de top komen en daarbij twee punten halen, voldoende om de bergtrui definitief over te nemen van Soler.

In het peloton had Soudal-Quickstep ondertussen de koers in handen genomen voor Mikel Landa. De Belgische ploeg probeerde een paar klassementsrenners te elimineren en slaagde daar ook deels in. Carlos Rodriguez kende een slechte dag en zou meer dan vijf minuten verliezen. Ook Mattias Skjelmose kwam door de versnelling in de problemen maar kon later weer aansluiten.

Richting de slotklim naar Picón Blanco had Pavel Sivakov een mooie voorsprong opgebouwd. De Fransman was op de voorlaatste klim in de aanval gegaan en begon de slotbeklimming van deze Vuelta met een voorsprong van driekwart minuut. Dunbar zou Sivakov als eerste bijhalen. De Ier had zijn aanval vroeg ingezet en hield in de laatste slotkilometers moedig stand. Eerst probeerde David Gaudu er naartoe te rijden. Ook waren er aanvallen van Enric Mas, maar niemand kwam tot het wiel van Dunbar en hij pakte zijn tweede ritzege in de Vuelta.

Mas kwam als tweede over de finish voor Roglic. De Sloveen zag drie van zijn teamgenoten uitvallen met ziekte, maar de Sloveen kwam in de voorlaatste rit niet in de problemen en kan morgen zonder ongelukken zijn vierde Vuelta winnen. Hij heeft in het algemeen klassement een voorsprong van ruim twee minuten op O'Connor. Mas volgt op de derde plaats.

Results powered by FirstCycling.com