Trump wil abortusrecht overlaten aan de Amerikaanse staten

Donald Trump staat achter het huidige beleid van het witte Huis met betrekking tot abortus. Hij heeft aangegeven dat Amerikaanse staten zelf mogen beslissen of ze abortus toestaan of verbieden, en onder welke voorwaarden.

Dit heeft geleid tot een diversiteit aan wetgeving, waarbij sommige Democratische staten abortus toestaan en Republikeinse staten beperkingen opleggen of het verbieden. Door deze houding beperkt Trump de kans voor Democraten om hem af te schilderen als voorstander van een federaal abortusverbod tijdens verkiezingscampagnes. Het kan echter leiden tot het verliezen van steun bij de pro-life-beweging, die pleit voor een nationaal verbod op abortus.

Marjorie Dannenfelser, de voorzitter van de anti-abortusbeweging Pro-Life America, heeft vandaag haar diepe teleurstelling geuit over deze standpunten van Trump. Volgens Dannenfelser verdienen ongeboren kinderen nationale bescherming tegen de wreedheid van de abortusindustrie.

Niet alleen de Democraten, maar ook de Biden-campagnevoering was snel met hun kritiek op Trump's abortus standpunt. Zij beweren dat Trump hiermee instemt met de wetgeving in de meest conservatieve staten, die geen enkele uitzondering op het abortusverbod toestaan. Joe Biden schreef op X: "More than 1 in 3 women in America now lives under an abortion ban, with more on the way. Donald Trump did this."

In 2022 heeft het Hooggerechtshof de uitspraak van Roe v. Wade uit 1973 waarin het recht op abortus werd erkend herroepen in de zaak Dobbs v. Jackson. Sindsdien is het aan individuele staten om te beslissen of ze abortus toestaan of verbieden. Diverse Republikeinse staten hebben daarop de regels met betrekking tot abortus aanzienlijk aangescherpt.

Trump opperde onlangs een verbod op abortus voor vrouwen die meer dan vijftien weken zwanger zijn, met de kanttekening dat hij vindt dat dit geen federale kwestie is maar een beslissing van de staten zelf. Vandaag verduidelijkte hij dit standpunt verder.

Hij benadrukte dat hij voorstander is van het legaliseren van abortus daar waar de meerderheid het wenselijk acht, maar waarbij de individuele staten de beslissing nemen en dat deze dan ook moeten worden nageleefd.

Trump wilde nu echter geen specifiek aantal weken noemen waarbinnen een zwangerschap beëindigd mag worden. Hij gaf aan dat de regelgeving per staat zal verschillen, waarbij sommige staten mogelijk conservatiever zullen zijn dan andere. Uiteindelijk vindt hij dat het volk de doorslag moet geven.