Cacaoprijs op recordhoogte, duurder dan koper

De prijs van chocolade heeft een recordhoogte bereikt van $10.080 USD per ton cacao. Alleen deze maand zijn de prijzen van cacao al 60 procent gestegen. De grondstof voor chocolade is nu zelfs duurder dan koper, dat momenteel rond de $9000 per ton waard is.

Slecht weer en ziektes bij cacaobomen in West-Afrika hebben de oogsten van cacao aangetast, waardoor het aanbod fors lager is. De hogere cacaoprijzen komen voor chocolatiers en fabrikanten bovenop de al fors gestegen suikerprijzen.

Eerder deze maand rapporteerde persbureau Reuters dat grote cacaofabrieken in Ivoorkust en Ghana hun productie hebben stopgezet of verminderd omdat de cacaobonen momenteel niet te betalen zijn. Deze landen zijn samen verantwoordelijk voor bijna 60 procent van de wereldwijde cacaoproductie. De cacaobonen worden in deze fabrieken verwerkt tot onder andere cacaoboter. Chocoladefabrikanten zijn afhankelijk van cacaoboter om chocoladerepen te produceren en kunnen niet werken met ruwe cacao.

Misschien dat de paashaas korting krijgt door in het groot in te kopen, consumenten zullen zich blauw betalen aan paaseieren en chocoladehazen dit jaar.