Man laat kraan lopen als hij de deur uitgaat, verzekeraar moet schade vergoeden

ASR moet de ontstane waterschade vergoeden aan een klant die per ongeluk de keukenkraan open had laten staan toen hij de deur uitging voor een pizza. De verzekeraar weigerde in eerste instantie te betalen. Geschillencommissie Kifid heeft nu bepaald dat ASR toch de schade moet uitkeren.

De klant van ASR sloot een tuinslang aan op de keukenkraan om zijn balkon schoon te maken. Nadat hij van huis ging om een pizza te halen, vergat hij de kraan dicht te draaien. Hierdoor sprong de tuinslang door de waterdruk en veroorzaakte waterschade in huis, waarbij de vinylvloer, een kast, plinten en de vloerbedekking zwaar beschadigd raakten.

ASR wees de schadeclaim af omdat de klant onvoldoende bewijsmateriaal kon leveren om aan te tonen hoe de schade was ontstaan. Ondanks dat de verzekeraar aanvankelijk weigerde de geclaimde schade van €9442,39 te vergoeden, oordeelde de geschillencommissie dat de verzekeraar te veel eiste van hun klant wat betreft bewijs. Uiteindelijk moet ASR het volledige schadebedrag plus rente uitkeren omdat de bewoner voldoende informatie had verstrekt bij zijn claim en er niet was gevraagd om specifieke bewijsmaterialen te bewaren.