Man uit Druten schuldig aan aanrijding onder invloed van alcohol

De rechtbank heeft een 23-jarige man uit Druten veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 7 maanden en een werkstraf van 240 uur. De man maakte zich schuldig aan het veroorzaken van een verkeersongeluk in zijn woonplaats.  

De man botste op 26 november 2021 in Druten - na op de verkeerde weghelft terecht te zijn gekomen - frontaal op een tegenligger. De bestuurder van die auto raakte daarbij zwaargewond. Uit een alcoholtest bleek dat de man, die beginnend bestuurder was, veel te veel had gedronken. 

Zeer onvoorzichtig rijgedrag
De rechtbank kwalificeert het verkeersgedrag van de man als zeer onvoorzichtig. De officier van justitie vond dat sprake was van roekeloosheid in juridische zin, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Ze oordeelt dat de plaats van het ongeluk geen onoverzichtelijk gedeelte van de weg was. De man verklaarde de macht over het stuur te zijn verloren nadat hij in aanraking kwam met de betonband aan de rechterzijde van de weg. Bij het tegensturen raakte hij op de andere weghelft. Dit was geen bewuste actie. De rechtbank volgt de man in zijn verklaring op dit punt, deze wordt ondersteund door de vastgestelde schade aan zijn auto. Een aanzienlijke overschrijding van de toegestane maximumsnelheid, terwijl de bestuurder onder invloed is van alcohol - zoals hier aan de orde - is op zich niet voldoende om aan te nemen dat sprake is van het in ernstige mate schenden van de verkeersregels. Er is de rechtbank onvoldoende van bijkomende - aan man verwijtbare - omstandigheden gebleken die maken dat geoordeeld moet worden dat in dit geval desondanks sprake is geweest van roekeloosheid.

Impact op man en slachtoffer
Door het veroorzaken van het verkeersongeluk bracht de man niet alleen zichzelf, maar ook de veiligheid van de overige verkeersdeelnemers in gevaar. Hoewel hij het ongeluk niet opzettelijk veroorzaakte en dit ook niet wilde, vond het ongeluk wel plaats. Het slachtoffer moet voortleven met fysieke beperkingen. Het is de rechtbank duidelijk dat het ongeluk ook veel impact op de Drutenaar heeft. Hij neemt hiervoor zijn verantwoordelijkheid. Daarbij heeft hij het slachtoffer zijn excuses aangeboden en geeft aan open te staan voor contact als het slachtoffer daar behoefte aan heeft. 

Rijontzegging
Tot slot krijgt de man ook een rijontzegging van 36 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk.