JTI gaat na Philip Morris ook door met tabaksverkoop in Rusland

Sigarettenfabrikant Japan Tobacco International heeft besloten zijn activiteiten in Rusland voort te zetten. Volgens de Russische topmanager van JTI heeft het bedrijf besloten de consumenten niet te beroven van “het product waaraan ze gewend zijn”

In maart 2022 kondigde Japan Tobacco aan dat het nieuwe investeringen en marketingactiviteiten in Rusland zou opschorten. Er zijn vier JTI-fabrieken in het land en de Russische divisie heeft ongeveer 4.000 werknemers. In april van hetzelfde jaar kondigde Japan Tobacco aan dat het verschillende opties aan het evalueren was om zijn activiteiten in Rusland te ontwikkelen, waaronder de eigendomsoverdracht van de Russische eenheid.

Japan Tobacco begon in 1999 in Rusland. Het stond  op de 4e plaats in de Forbes ranglijst van 2021 van de grootste buitenlandse bedrijven in het land. Het bedrijf is eigenaar van de merken Winston, LD, Camel, Sobranie, Ploom, Logic, evenals de Russische merken Donskoy Tabak, Peter I, Troika.

Andere tabaksfabrikanten hebben aangekondigd Rusland te willen verlaten. British American Tobacco (merken Lucky Strike, Kent en Java) verwacht de overdracht van de Russische activiteiten in 2023 af te ronden, maar geeft toe dat het proces zich tot 2024 kan voortslepen, zei CEO Jack Bowles in februari. Imperial Brands (merken Gauloises en Davidoff) waren al vertrokken.

Philip Morris International (Chesterfield, Parliament, Marlboro en Bond Street-sigaretten) was van plan om te vertrekken, maar besloot toen te blijven. De onderhandelingen over de verkoop van de Russische activiteiten van het bedrijf zijn op een dood spoor beland, zegt Jacek Olczak, CEO van Philip Morris. Volgens hem is het standpunt van Philip Morris dat het zijn activiteiten liever in Rusland laat dan het tegen ongunstige voorwaarden te verkopen, tegen een prijs die oneerlijk is voor de aandeelhouders.

Japan Tobacco International (JTI) is na de bekendmaking door het Ukrainian National Agency on Corruption Prevention samen met Philip Morris op een lijst gezet van multinationals die de oorlog van Rusland tegen Oekraïne sponsoren.

JTI heeft met 36,2 procent het grootste aandeel van de Russische tabaksmarkt in handen. Dat daar ook een enorm financieel eigenbelang mee gemoeid is, moge duidelijk zijn. JTI heeft met zijn aanwezigheid in Rusland voor een flinke geldstroom naar de Russische staatskas en daarmee de oorlogskas gezorgd. De afgelopen twintig jaar heeft JTI meer dan 4,6 miljard dollar (omgerekend 4,3 miljard euro) aan belastingen afgedragen.