Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 43

Als je altijd al een film uit Nicaragua hebt willen zien kun je dit weekend je kans grijpen. Maar fans van David Fincher kunnen nu ook naar de bioscoop rennen om The Killer te zien voordat deze uiteindelijk op Netflix verschijnt. Verder nog: documentaires, satire en een Nederlands nagesynchroniseerde Noorse familiefilm.

The Killer

Een huurmoordenaar gaat na een noodlottig bijna-ongeluk de strijd aan met zijn werkgevers en zichzelf, tijdens een internationale klopjacht waarvan hij beweert dat deze niet persoonlijk is.

Five Nights at Freddy's

De horrorgameverfilming Five Nights at Freddy’s volgt een bewaker met persoonlijke problemen die aan zijn nieuwe baan begint bij Freddy Fazbear’s Pizza. Tijdens zijn eerste nachtdienst komt hij erachter dat de nacht doorkomen bij Freddy’s nog niet zo eenvoudig is.

Une année difficile

Une année difficile is de nieuwe film van de makers van Intouchables en Hors Normes. Satirisch en hoopvol. Albert (Pio Marmaï) en Bruno (Jonathan Cohen) zitten tot over hun nek in de schulden en proberen met list en bedrog te overleven. Een groep milieuactivisten biedt hen gratis drank en, onbedoeld, nieuwe kansen. Onder leiding van Valentine (Noémie Merlant) proberen ze de wereld met ludieke acties een spiegel voor te houden. Albert en Bruno laten zich meeslepen. Valentine heeft geen plaats in haar bestaan voor liefde, de wereld raast immers maar door. Maar dan kent ze Albert nog niet.

Zeevonk

Lena verliest haar vader wanneer zijn vissersboot vergaat op zee. Er wordt gefluisterd dat het ongeluk haar vaders schuld is maar Lena is ervan overtuigd dat er een mysterieus beest rondwaart in de Noordzee, een monster dat het schip deed zinken. Ze gaat tot het uiterste om het bestaan van het monster te bewijzen.

And the King Said, What a Fantastic Machine

Sinds de ontdekking van de camera obscura tot de vertoning van het eerste bewegende beeld. Van de uitvinding van de webcam tot de eerste video die viral ging. Deze geestige en tot nadenken stemmende documentaire toont de opkomst van de beeldcultuur zoals wij die kennen en verweeft historisch archiefmateriaal met homevideo's, livestreams, sensatiezoekers die hun levens riskeren voor social media content en aangrijpende persfotografie die voor altijd in het geheugen gegrift zullen blijven staan. De makers stellen de kijkers aan de hand hiervan de vraag: wat zijn de gevolgen van blootstelling aan de miljarden beelden die continu strijden om onze aandacht?

Sound of Freedom

Als toegewijd CIA agent Jim Ballard een 8-jarige jongen uit de handen van kinderhandelaars weet te redden, wordt hij gegrepen door het verhaal van diens zusje dat nog steeds vermist is. Hij zegt zijn baan op en slaat de handen ineen met iemand die zich Batman noemt om nog meer kinderen te redden van een lot dat nog wreder is dan de dood. Zijn missie leidt hem uiteindelijk tot de donkerste uithoeken van Colombia waar hij zelfs zijn eigen leven op het spel moet zetten.

La Hija de Todas las Rabias

De 11-jarige María woont met haar moeder Lilibeth aan de rand van een vuilnisbelt in Nicaragua. Hun toekomst hangt af van de verkoop van een nest raszuivere pups aan een plaatselijke crimineel. Wanneer de deal niet doorgaat, moet Lilibeth naar de stad en laat María achter bij een recyclingcentrum waar ze moet blijven en werken. Maar dagen gaan voorbij en Lilibeth keert niet terug. María voelt zich verloren, verbijsterd en boos. Op een nacht ontmoet María Tadeo, een fantasierijke nieuwe vriend die vastbesloten is te helpen om María met haar moeder te herenigen.

Le Ravissement

Op dezelfde dag dat Lydia’s vriend hun jarenlange relatie verbreekt, vertelt haar beste vriendin Salomé dat ze zwanger is. Vanaf dat moment stort een verdoofde Lydia zich volledig op haar werk als vroedvrouw en op de zorg voor haar vriendin. Steeds verder raakt ze verzonken in haar eigen wereld, totdat ze op een avond Milos ontmoet en een one night stand beleeft. Als Lydia hem na een tijdje onverwacht tegenkomt met Salomé’s baby op de arm, vertelt ze hem een leugen met grote consequenties. 

Anselm

Deze unieke filmervaring duikt diep in het werk van een kunstenaar en onthult zijn levenspad, inspiratie en creatieve proces. Het verkent zijn fascinatie voor mythe en geschiedenis. Verleden en heden worden met elkaar verweven om de grens tussen film en schilderij te vervagen, waardoor het publiek volledig wordt ondergedompeld in de opmerkelijke wereld van een van de grootste hedendaagse kunstenaars, Anselm Kiefer. Wim Wenders maakte dit unieke portret in twee jaar tijd in verbluffend 3D.

Beraber

Wanneer zijn vader Rotterdam verruilt voor Istanbul wordt het leven van de 14-jarige freerunner Zeki compleet ondersteboven gehaald. Het nieuwe huis in Turkije is van alle gemakken voorzien, maar ligt in een compound, en de portier heeft de opdracht gekregen de kinderen die daar wonen niet zonder begeleiding naar buiten te laten gaan. Veel te gevaarlijk. Tot Zeki een manier vindt om over de muur heen te klimmen, en Istanbul voor hem openligt. Al freerunnend ontdekt hij de stad, en raakt hij bevriend met Kemal, een jongen uit de varos (arme buurt). Wordt het dan toch nog een leuke zomer?

Dancing Queen

Dancing Queen vertelt het verhaal van de 12-jarige Mina. Haar wereld komt op de kop te staan wanneer de beroemde danser E.D.Win naar haar stad en dus ook school verhuist. Ze wordt halsoverkop verliefd. Wanneer hij iedereen uitnodigt voor een auditie voor zijn nieuwe dansploeg, ziet Mina haar kans schoon en schrijft zich in. Maar er is één essentieel ding dat ze vergeten is: ze kan niet dansen! Een reis die ze onderneemt met de steun van haar pittige no-nonsense oma; een wijze dame wiens openhartige advies altijd tot veel hilariteit zorgt. Van een ongemakkelijke eerste auditie tot een zenuwslopende show, Mina leert hoe ze de demonen van zelftwijfel moet bestrijden.