Frankrijk: opnieuw onrustig, minder rellen, oproep demonstratie tegen geweld

Afgelopen nacht waren er minder uitbarstingen van geweld en confrontaties tussen voornamelijk jonge demonstranten en de politie dan voorgaande nachten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde ongeveer 150 arrestaties. Er zouden 34 gebouwen en ongeveer 300 voertuigen in brand zijn gestoken.

Bij de ongeregeldheden is een brandweerman om het leven gekomen en zijn er drie beveiligers gewond geraakt.

Gisteren werd een auto het huis van een burgemeester binnengereden en gooiden brandbommen naar het huis. Burgemeester Vincent Jeanbrun was niet thuis, maar zijn vrouw liep hierbij een beenbreuk op en ook een van zijn kinderen raakte gewond.

In Frankrijk hebben verschillende steden en dorpen de bevolking opgeroepen om vreedzaam te demonstreren tegen het gewelddadige protest en de ongeregeldheden in het hele land. Het werd gezegd dat zoveel mogelijk mensen zich rond het middaguur voor de gemeentehuizen moesten verzamelen om iets tegen het geweld in te brengen.

President Macron zal vandaag een nieuwe crisisvergadering hebben met de leiders van de Senaat en Nationale Vergadering.  De president heeft morgen meer dan 220 burgemeesters uit gemeenten die bijzonder getroffen zijn door de rellen uitgenodigd in het Élysée-paleis.