Meer verkeersdoden in 2022, vooral fietsende 75-plussers vaker slachtoffer
In 2022 kwamen 737 mensen om door een verkeersongeval, 147 meer dan in 2021. Daarmee is het aantal verkeersdoden het hoogst sinds 2008. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers nam het sterkst toe onder fietsers van 75 jaar of ouder. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.
Het aantal verkeersdoden lag in 2022 bijna 27 procent hoger dan het jaar ervoor. Net als in voorgaande jaren kwamen meer mannen (522) dan vrouwen (215) om in het verkeer.
Hoogste aantal omgekomen fietsers in 27 jaar
In 2022 kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer. Dat zijn 84 meer fietsslachtoffers dan het jaar ervoor, en is het hoogste aantal sinds 1996 (het begin van de registratie). Daarnaast hadden 225 inzittenden van een personenauto een fataal ongeluk, 50 meer dan in 2021.
Aantal verkeersdoden sterkst toegenomen onder 75-plussers
Onder 75-plussers nam het aantal fatale ongelukken het sterkst toe, met 59 procent ten opzichte van 2021. Dit komt vooral door meer verkeersdoden onder fietsers van deze leeftijd; 150 in 2022, tegen 94 het jaar ervoor. Verkeersslachtoffers van 50 jaar of ouder overlijden relatief vaak als gevolg van een fietsongeval, terwijl slachtoffers jonger dan 50 jaar naar verhouding vaker omkomen bij een auto-ongeluk. Ook relatief gezien nam het aantal ouderen met een fataal fietsongeluk toe.
Meer fatale fietsongelukken door botsing
Van alle verongelukte fietsers in 2022 kwam bijna de helft om door een aanrijding met een (bestel)auto. Het ging om 141 fietsslachtoffers, 60 meer dan in 2021. Ook waren er in 2022 meer fietsers die verongelukten door een botsing met een vrachtauto, bus of ander voertuig. Een kwart van alle fietsdoden verongelukte zonder botsing. Zij overleden na een val van de fiets, bijvoorbeeld na onwel worden, door een verkeerde stuurbeweging, een slecht wegdek, gladheid, of een voet tussen de spaken. Van deze fietsslachtoffers was ruim twee derde 70 jaar of ouder.
Grootste stijging aantal verkeersdoden in Noord-Brabant
In Noord-Brabant vielen 140 dodelijke verkeersslachtoffers, het hoogste aantal van alle provincies, en 49 meer dan in 2021. In Drenthe, Overijssel en Zeeland vielen een stuk minder slachtoffers, maar verdubbelde het aantal verkeersdoden wel vergeleken met 2021. In de provincie Utrecht daalde het aantal verkeersdoden, in Flevoland was het aantal slachtoffers bijna gelijk als in 2021. In Flevoland vielen de minste verkeersdoden.
Zijn alu-helmen wel toegestaan?
Waar precies schrijf ik dat ik dat beter vind?
Volgende keer ff het nieuwsbericht lezen voordat je reageert op mensen die het bericht wel hebben gelezen. ok?
Daarom had het ook gezin om je snorbrommer te gaan verkopen om een e-bike of brommer te kopen
Laat mijn classic yamaha mint wel origineel .
Iedereen toch met een paddenstoel als helm op je kop
Er is niet zoveel dat je kan doen aan minder mobiele mensen op snellere vervoermiddelen...
Een beetje lobbyist heeft dit zo verkocht: de overheid maakt winst door middel van boetes, de overheid kan mooie resultaten laten zien omdat er minder mensen (zouden moeten) overlijden, en de fabrikant maakt winst natuurlijk.
Als je dan ook volledige bescherming kan verplichten voor extreme sporten is er nóg meer winst te behalen.
"Dit soort berichten" zie je trouwens ook steeds vaker met betrekking tot het duurder maken van drinkwater.
Ik wil hiermee mijn verontschuldigingen aanbieden aan 'boomers' die gewoon gebruik maken van de fiets. (mijn ouders doen dat ook, mijn oma deed dat ook, totdat ze inzag dat het niet meer ging). Het is tragisch dat er veel mensen overlijden/gewond raken, maar ik geef ook straatmeubulair de schuld (stomme scheve stoepranden, verkeersbordpalen te dicht op het fietspad, rare versmallingen etc. ). Als je op je muil gaat met een zwakke heup, ben je gewoon de lul... )
Vind het wel iets plausibele verklaring, ik zie dat inderdaad ook gebeuren dat ze heel laat pas omkijken en moeizaam.
Het antwoord op je vraag: Nee, absoluut niet.
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
Echter hoeft dat niet te betekenen dat de bestuurder van het voertuig hier daadwerkelijk schuld aan heeft. Een dodelijke botsing kan ook gebeuren omdat een fietser op een stilstaande/geparkeerde auto klapt, omdat de fietser niet op tijd kan remmen of omdat deze met de mobiel bezig is. Of een fietser die gewoonweg geen voorrang verleend, door rood rijdt of andere verkeersfouten maakt.
Laatst had ik bijna nog weer een stuntpiloot onder de auto. Op de fiets, geen handen aan het stuur en met de mobiel bezig. Ik haalde in, extra ruim, maar net ernaast maakt ie een lichte zwieper mijn kant uit. Ik op de claxon en dan ook nog vette bek toe krijgen ook nog, terwijl ik in dit geval alles wat ik kon doen gedaan had om een ongeluk te voorkomen. Sommige mensen hebben blijkbaar gewoon een doodswens.
Elektrische fietsen werken op dezelfde manier. Het geeft je de mogelijkheid om snel te gaan. En helaas zijn we nog een volk die alleen maar denken in wat wel en niet kan, wat wel of geen goed idee is dat kost teveel energie om over na te denken en het heeft het risico dat wat je wil doen dan eigenlijk als optie afvalt.
Paar dat met een lager reactievermogen / hogere kans op bevriezing dankzij paniek en je hebt ellende.
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
Sowieso moet je als fietser wel altijd rekening houden dat een auto je verkeerd inschat of gewoon aciciaal is. Maar je moet ook niet te defensief rijden zodat de auto niet weet waar die aan toe is. Zorg ten alle tijde je remmen in orde zijn en dat je ze kan gebruiken. Een fiets staat sneller stil dan een auto.
O ja, en steek je hand uit. Zeker bij rotondes. Gewoon linker klauw uitstekenb en de auto's weten waar je heen wil en geven je voorrang. Ook als je niet de rotonde opgaat gewoon je hand uitsteken naar rechts(voren). Dan weten de auto's dat je ze door kunnen rijden.
En als belangrijkste. Kijk of de bestuurder JOUW KANT OP KIJKT . Doet die dat niet dan krijg je geen voorrang.
Wat ik zelf ook vaak doe als ik te ver van een kruising/rotonde af ben en een auto zie is mijn snelheid iets verlagen zodat de auto inschat dat hij voor mij langs kan.
Het verkeer is ontzettend druk in de steden en vereist de volledige attentie van alle verkeersdeelnemers. En dan nog kan het misgaan. Maar zodra mensen denken dat het allemaal wel goed gaat en het vooral niet aan hun gedrag ligt, automobilist of fietser, dan krijg je dat je pas veel te laat door hebt dat je in een situatie terechtkomt waarbij je zwaargewond raakt/het leven laat of iemand kreupel/dood rijdt. Als iedereen zijn doppen open doet, die blik op de weg richt waar je je op aan het voortbewegen bent, dan is de kans op een ongeval al tig keren kleiner. Maar als je denk dat je leven via een klein scherm verloopt, tja dan loop je grote kans op een kleinere wereld...
Het grappige is dat er vlak bij mij een kruispunt (heveltje af) was die naar een kant vrij onoverzichtelijk was maar op mij gehoor kon ik bepalen of daar een auto vandaan kwam. (is ook het enigste kruispunt waar ik er grootendeels op vertrouwde omdat ik er zo vaak langs kwam)
Is het moreel te verantwoorden dat de verkeersregels voor de sommige wel gelden en de andere niet? Kan jij daar mee leven? Ik niet namelijk, vandaar dat ik ze dus vogelvrij noem, want dat zijn ze ook.
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
Ik persoonlijk heb nul komma nul last van die mensen en zit dagelijks op de weg.
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
Een kleine oproep in dit artikel van de correspondent en je hoort de verhalen achter de cijfers.
*Samantha, die op haar achttiende verjaardag haar zusje van 17 verloor.
*Een man wiens jonge dochter die - ook al leek het kort na het ongeval wel te gaan - permanente hoofdpijn en hersenschade overhield.
*De broer van iemand die met zijn dochter in het buitenland in een frontale botsing terechtkwam
*De dochter van een man die een meisje van 12 jaar doodreed
*Fleur van der Bij, die als meisje van 15 haar drie jaar jongere zusje Ylse verloor die op de fiets was
Schuld of geen schuld, alleen maar verliezers.
The tale of Sir Robin: http://www.youtube.com/watch?v=BZwuTo7zKM8
E-bikes zijn vrij prijzig dus je ziet daar vooral ouderen op rijden en dan ook ngo eens meer ongelukken bij 75-jarigen?
Ik zie daar een correlatie in.
Geloof is voor in de kerk, niet voor een merk!
Moet wel wekelijks twee keer op de rem staan bij een kruispunt of rotonde omdat een automobilist weer eens niet oplet. Als je dan ziet hoeveel fietsende zombies niet eens de moeite nemen om te kijken of ze wel gezien zijn.
Misschien daar eens streng op controleren of automobilisten en fietsers wel uitkijken op dat soort plekken inplaats van burgertje plagen langs de snelweg voor een paar kilometer te hard rijden.
En die statistieken staan in het nieuwsbericht. Welke 75 plusser rijdt er nog op een ouderwetse fiets? Inderdaad.
Jij hebt die ervaring. Fijn. Ik heb andere ervaringen en ik zit ook dagelijks op de weg.
Zien slecht, hebben geen benul van de omgeving, en rijden dan net iets te hard dan goed voor ze is. Vooral buiten de dorpen is het een drama. In de bebouwde kom gaat dat redelijk aangezien je zelf ook een stuk langzamer rijdt.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken