Nederland moderniseert defensie met marineschepen en kruisraketten

Staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie kondigt aan dat het kabinet miljarden zal investeren in nieuw defensiematerieel, waaronder marineschepen en raketsystemen voor landmacht, luchtmacht en marine. De investeringen zijn noodzakelijk gebleken na de oorlog in Oekraïne. Nederlandse onderzeeboten, fregatten en F35-straaljagers worden uitgerust met langeafstandswapens, zoals de Amerikaanse Tomahawks, die een bereik van 1000 kilometer hebben.

De landmacht krijgt dit jaar het Israëlische Puls-raketsysteem, dat grotere afstanden en meer precisie biedt dan de huidige pantserhouwitsers. Het Puls-systeem zal tevens geschikt zijn voor in Europa geproduceerde munitie. De aanschaf van de raketsystemen zal naar verwachting tussen de 2 en 3,25 miljard euro kosten.

Vanaf 2029 zal de marine twee nieuwe fregatten krijgen voor het opsporen en bestrijden van onderzeeboten, ter vervanging van de huidige M-fregatten. De fregatten maken deel uit van een gezamenlijk project met België en zullen worden gebouwd door de Nederlandse scheepsbouwer Damen, met radar- en vuurgeleidingssystemen van Thales. De kosten voor de twee fregatten bedragen bijna 1,9 miljard euro.

De Tweede Kamer heeft verzocht de nieuwe marineschepen te vernoemen naar vrouwen die een grote betekenis hebben gehad voor de Nederlandse vrijheid. De namen zijn nog niet bekend.

Marineschip met raket (Foto: Midjourney AI / FOK.nl)
Marineschip met raket (Afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)