Enorme asteroïde passeert de aarde dit weekend

Een asteroïde die groot genoeg is om een stad te vernietigen zal dit weekend tussen de banen van de aarde en de maan passeren.

Het object, genaamd 2023 DZ2, werd een maand geleden ontdekt. Op zaterdag passeert het binnen zo'n 515.000 km van de maan, voordat het enkele uren later op zo'n 68.000 km afstand langs de aarde zal gaan. Het komt zelden voor dat zo'n enorme asteroïde - naar schatting tussen de 40 en 90 meter in doorsnee - zo dicht bij de aarde komt.

Volgens NASA is het een belangrijke kans voor astronomen om hun kennis van asteroïden te vergroten, voor het geval er ooit een gevaarlijk object wordt ontdekt dat de aarde wel kan raken.

"Er is geen enkele kans dat deze asteroïde de aarde treft, maar het op korte afstand passeren van de aarde biedt een geweldige mogelijkheid voor observaties", zei Richard Moissl, hoofd van de planetaire verdediging van de European Space Agency.

Aangezien het object op slechts 68.000 km afstand passeert, zal de asteroïde al zichtbaar zijn door verrekijkers en kleine telescopen van over de hele wereld.

Een live webuitzending van het passeren zal te zien zijn bij The Virtual Telescope Project .

Het lijkt erop dat de asteroïde in 2026 weer terugkeert naar de baan van de aarde, maar wetenschappers sluiten het raken van de aarde ook voor 2026 uit.