Amerika: pro-Oekra´ense groep achter aanslag op Nord Stream-pijpleidingen

Volgens informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten zou een pro-Oekraïense groep verantwoordelijk zijn voor de aanvallen op de Nord Stream-pijpleidingen vorig jaar. De New York Times bericht hierover. Onderzoek van Duitse media levert ook informatie op over de voorbereidingen op de aanslagen.

Volgens de New York Times is er geen bewijs dat de vermeende daders handelden in opdracht van de Oekraïense president Zelenskyy of andere regeringsfunctionarissen. In het rapport staat verder dat er verder niets bekend is over de samenstelling van de groep. Men vermoedt dat deze groep anti- Poetin is. Er is nog geen commentaar op de publicatie uit de VS, Oekraïne en Rusland.

Reconstructie van de aanvalsvoorbereiding
Na gezamenlijk onderzoek van Duitse media hebben de Duitse opsporingsautoriteiten de voorbereiding van de aanslagen nu grotendeels gereconstrueerd. De groep die de explosieven zouden hebben geplaatst bestond uit vijf personen. Volgens het onderzoek vertrok de groel op 6 september 2022 vanuit Rostock. Over nationaliteiten is niets bekend.

Ook over deze zaak is de Oekraïense regering nog niet bereikbaar voor commentaar. Ook de procureur-generaal weigerde commentaar te geven. Een woordvoerder van de Duitse regering verwees naar de lopende onderzoeken in Duitsland en de autoriteiten in Zweden en Denemarken.

Explosies in september 2022
Verschillende explosies verwoestten eind september de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen in de Oostzee. De pijpleidingen waren aangelegd om Russisch gas naar Duitsland te transporteren.

Medio februari gaf de Amerikaanse journalist Hersh de VS de schuld van de aanslagen, maar leverde geen enkel bewijs om zijn beweringen te staven. Het Witte Huis ontkende de beschuldigingen. Rusland eiste vervolgens een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen en de Verenigde Staten eisten bewijs van hun onschuld. De Russische ambassade in Washington omschreef de sabotage als een "daad van internationaal terrorisme".