Iran: Khamenei eist harde straffen voor vergiftigen schoolmeisjes

De Iraanse religieuze leider Ayatollah Khamenei heeft de vergiftiging van schoolmeisjes bekritiseerd als een "onvergeeflijke misdaad". 

Volgens staatsmedia heeft hij de autoriteiten verzocht om de vergiftiging te onderzoeken. De daders van de misdaden zouden streng moeten worden gestraft. Het is de eerste keer dat het hoogste niveau van islamistisch leiderschap zich hierover uitspreekt. Sinds november zijn in Iran bij meer dan duizend meisjes op verschillende scholen vergiftigingsverschijnselen geconstateerd. Ze klaagden over duizeligheid, misselijkheid en kortademigheid. Velen beschuldigen religieuze groeperingen die tegen onderwijs voor meisjes zijn.

Cultuurwerkers eisen opheldering
Vóór de verklaring van het Iraanse regime hadden tal van culturele werkers om opheldering gevraagd. Volgens de media zouden 500 beroemdheden een beroepschrift daartoe hebben ondertekend. Iraanse media zoals het dagblad 'Shargh' citeerden uit de brief. Daarin staat vermeld: "De massale vergiftigingen zijn een nieuwe catastrofe, met als doel niets anders dan terreur te zaaien en de kosten voor de vanzelfsprekende rechten van meisjes in de samenleving te verhogen".

Kritiek op het leiderschap van het land
Ouders demonstreerden in het weekend en eisten een opheldering voor de vergiftiging van de Iraanse regering. De regering staat samen met de religieuze leiding al maanden onder druk. De vrouwenprotesten van afgelopen najaar hebben de politieke leiding in de ergste crisis in decennia gestort, en ook de moeilijke economische situatie baart velen grote zorgen.