Guterres: 'We zijn maar één misverstand verwijderd van nucleaire vernietiging'

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, waarschuwde maandag dat "de mensheid slechts één misverstand, één misrekening verwijderd is van nucleaire vernietiging". Guterres, die sprak aan het begin van een conferentie in New York van landen die zijn aangesloten bij het nucleaire non-proliferatieverdrag, zei dat dit een "tijd van nucleaire dreiging was die sinds het hoogtepunt van de Koude Oorlog niet meer is voorgekomen", waarbij hij wees op de Russische invasie in Oekraïne en ook op "vele andere factoren over de hele wereld".

Hij riep landen op om het verdrag te "versterken en te hervormen" en drong er bij hen op aan om te blijven werken aan een wereld zonder kernwapens, omdat dit de "enige garantie" is dat ze niet zullen worden ingezet. De conferentie had twee jaar geleden al moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld als gevolg van de coronapandemie.

Het non-proliferatieverdrag is in 1970 in werking getreden om de proliferatie van kernwapens te voorkomen en om nucleaire ontwapening en vreedzaam gebruik van kernenergie te bevorderen. Ongeveer 191 landen hebben het verdrag ondertekend, waaronder de vijf kernmogendheden. In een brief aan de conferentie zei de Russische president Vladimir Poetin dat er "geen winnaars" kunnen zijn in een kernoorlog en dat een dergelijke oorlog nooit mag worden begonnen.

Zie ook: Inzet Nederland tegen kernwapens: het Non-Proliferatieverdrag