Werkgeversonderzoek: organisaties zijn positief over flexibel werken
Eén op de drie werknemers blijft voor minimaal de helft van de tijd nog thuiswerken, ook nu het thuiswerkadvies al een tijd is vervallen. Mooi nieuws: organisaties zijn erg positief over het hybride werken. Dit blijkt uit een groot werkgeversonderzoek uitgevoerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Het onderzoek is vandaag gepubliceerd.
Ruim twee op de drie organisaties heeft een thuiswerkregeling. Veel organisaties hebben de voorzieningen en regelingen met betrekking tot hybride werken in het afgelopen jaar dan ook verbeterd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de mogelijkheden om online te vergaderen en de ICT- en Arbovoorzieningen in de eigen werkkamers thuis. Ook de thuiswerkvergoeding wordt vaker aangeboden door organisaties (van 38% in 2020 naar 60% in 2021). Dat betekent dat bijna alle bedrijven die een thuiswerkregeling hebben (68%) daar ook een vergoeding voor bieden (60%).
Minister Harbers: “Gelukkig kunnen we elkaar weer vaker en makkelijker in het echt treffen. Tegelijkertijd staat niemand graag in de file. Door deels op kantoor én deels thuis te werken kunnen we de piekbelasting verminderen. De stimulans van werkgevers om minder of anders te reizen helpt bij het verminderen de hoeveelheid files.”
Staatssecretaris Heijnen sluit zich daarbij aan. “Het stimuleren van meer duurzame alternatieven voor woon-werkverkeer draagt bij aan het verbeteren van onze luchtkwaliteit. De fiets, elektrische auto’s of het flexibel werken zijn allemaal opties om de uitstoot te verminderen en samen te zorgen voor schonere lucht.”
Het doel van de werkgeversenquête is inzicht te krijgen in de maatregelen en acties die werkgevers nemen om duurzaam reisgedrag onder werknemers te bevorderen. Duurzaam reisgedrag kan worden opgesplitst in drie categorieën: minder reizen, zoals met thuiswerkregelingen, anders reizen en schoner reizen.
Anders reizen
Werkgevers motiveren hun medewerkers actief om een duurzamer alternatief voor de auto te kiezen, zoals bijvoorbeeld de fiets. Er is nu vaker een aanschafvergoeding voor medewerkers beschikbaar voor een fiets of e-bike. In 2021 was deze beschikbaar bij 48 procent van de organisaties, nu bij 56 procent. Door een vergoeding krijgen meer mensen de kans om een goede fiets aan te schaffen en daarmee naar het werk te fietsen. Daarnaast hebben minder organisaties leaseauto’s en/of een eigen wagenpark beschikbaar voor zakelijke mobiliteit om het gebruik van de auto verder te verminderen op korte afstand.
Schoner reizen
Meer werkgevers kiezen voor de overstap op schonere vervoermiddelen zoals elektrische auto’s. Vier op de tien organisaties hebben in 2021 het aandeel elektrische auto’s sterk verhoogd (39%). Dit is een sterke toename ten opzichte van een jaar eerder toen bij 24 procent van de organisaties het aandeel elektrische auto’s sterk werd uitgebreid.
Verwachtingen
Vier op de tien werkgevers verwachten komend jaar (verder) aan de slag te gaan met duurzaam reizen. Ze geven in het onderzoek aan (meer) bezig te gaan met het stimuleren van anders reizen, het stimuleren van minder reizen en/of het stimuleren van schoner reizen.
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
De Buschauffeur kan via remote control de bus besturen. Tandarts kan via de telefoon gewoon uitleggen hoe je die kies trekt. De prostitué die..naja je kan tig voorbeelden verzinnen.
Oftewel thuiswerken geld alleen voor de niet echte banen op "kantoortjes"
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Oh ja, je hebt dan ook niemand meer om over te klagen dat je geld niet gestort wordt, ook dat waren immers niet echte banen en die zijn afgeschaft, net als die niet echte baantjes die zouden moeten zorgen dat jouw geld wél wordt gestort.
Goede motivatie dus voor kinderen om op te letten op school zodat je geen écht werk hoeft te doen.
Heb je dus een flexibeler leven, verdien je meer geld en wordt je als persoon uiteindelijk ook leuker van.
Want mensen met "échte" banen, die kunnen eigenlijk alleen maar klagen over mensen die op kantoortjes geen echt werk doen.
Thuiswerken is leuk voor die stropdasjes en kantoorpikkies. Maar de rest van de wereld moet gewoon naar zijn echte werk
Wie had dat gedacht, van 'het echte werk' naar 'echt geen werk'
Iemand die een brug bouwt doet echt werk. Iemand die pakketjes rond brengt. Een orderpicker. Een politieagent. Een leraar. Een rechter. Een gevangenis bewaarder. Een installateur. Een loodgieter etc etc. Echt zoveel banen die je niet thuis kan doen.
maar de stropdasjes gaan "thuis" werken. lees op de golfbaan staan. met bonus uiteraard. Want hard gewerkt. thuis.
Al die managers die thuis gaan werken kunnen de pot op. Miep, die de administratie doet moet gewoon naar kantoor komen hoor. maar goed die draagt geen stropdas
Ik vind het geen echt werk. Wat jij vind moet jij weten
geef gewoon je eigen mening en maak je niet zo druk om die van anderen. Niet goed voor je hart. Omdat iemand wat anders vind vind je hem arrogant..Naja, dat mag he. Welkom in Nederland
Natuurlijk, je mag vinden wat je vindt, maar als je je mening baseert op iets waar je geen verstand van hebt, dan kun je niet verwachten dat anderen je mening serieus nemen. Dat jij deze mening zelf al serieus neemt is al belachelijk genoeg.
'Even boodschapje doen'
'Even de kids ophalen'
'Even naar de tandarts'
'Even de was vouwen'
Etc.
Allemaal dagelijkse dingen tijdens het thuiswerken door en in de baas zn tijd
''Even' ouwehoeren over het weekend met elke collega die ik tegenkom.'
Ik ben op kantoor vaak meer tijd kwijt aan slap gelul dan dat ik thuis af en toe een stofdoek pak als ik even m'n benen wil strekken.
Dat hebben we ook nodig hoor, maar om het nou als enige "echt" werk te noemen...
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken