Zweden en Finland treden deze zomer mogelijk al toe tot de NAVO

Lange tijd zagen ze zichzelf als 'neutraal', maar nu blijken Zweden en Finland bijzonder snel toe te willen treden tot de NAVO. De twee Scandinavische landen zijn mogelijk al deze zomer klaar om zich bij de westerse defensiealliantie aan te sluiten. Dat meldt de Britse krant The Times.

Dienovereenkomstig vertelden Amerikaanse functionarissen de krant dat het NAVO-lidmaatschap van de twee Scandinavische landen "een onderwerp van gesprek" was in de diverse gesprekken tussen de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken vorige week. Ook Zweden en Finland deden mee aan de besprekingen. 

Rusland heeft zich in het verleden herhaaldelijk dreigend opgesteld als Finland en Zweden zouden toetreden tot de NAVO. Een ja tegen de alliantie zou "militaire en politieke gevolgen" hebben. De Russische agressieoorlog in Oekraïne heeft echter geleid tot een historische wijziging in de publieke opinie in deze landen: in het verleden kreeg het pro-Navo-kamp in Finland zelden meer dan 20 of 30 procent van de bevolking mee. In recente peilingen van de publieke omroep YLE was echter meer dan 60 procent van de ondervraagden in Finland voorstander van toetreding tot de NAVO.

De haast waarmee de twee landen nu proberen lid te worden van de NAVO laat ook zien hoe bedreigd ze zichzelf zien. Waarnemers beschouwen de fase tussen de aanvraag en het lidmaatschap als bijzonder delicaat: dan is artikel 5 van de NAVO-grondwet - de wederzijdse bijstandsclausule - nog niet van toepassing op de aanvrager. Als Rusland tijdens de aanvraag zou aanvallen, zouden de andere NAVO-partners niet verplicht zijn Finland en Zweden militaire bijstand te verlenen.