VS valt ISIS-K aan met drone

De reactie van de VS op de zelfmoordaanslag van donderdag kwam snel: in reactie op de aanslag op de luchthaven van Kabul voerde het Amerikaanse leger een drone-aanval uit op een vermoedelijk lid van de terroristische groepering IS. De Amerikaanse president Biden had vergelding aangekondigd.

Als reactie op de terroristische aanslag in Kabul vielen de VS een lokale afdeling van de terroristische militie "Islamic State" (IS) aan in een luchtaanval. De onbemande luchtaanval in de Afghaanse provincie Nangahar was gericht op "een planner" van Isis-K, zei de woordvoerder van het US Central Command Centcom, Bill Urban. "Volgens de eerste tekenen hebben we het doelwit gedood. Er zijn geen burgerslachtoffers bekend." Ooggetuigen in Jalalabad, de hoofdstad van Nangarhar, hebben melding gemaakt van explosies tijdens een luchtaanval in de buurt van de stad.

Isis-K of IS-Khorasan is een lokale tak van de terroristische militie. De Amerikanen spreken van Isis in plaats van IS - daarom noemen ze de tak Isis-K.

De terroristische militie heeft donderdag volgens sommige bronnen meer dan 180 mensen gedood bij een aanslag op de luchthaven van Kabul , de slachtoffers waren onder meer vrouwen, mannen en kinderen die hoopten het land te verlaten nadat de Taliban ongeveer twee weken geleden aan de macht kwamen. Onder de doden waren 13 Amerikaanse soldaten die het luchthaventerrein beveiligen als onderdeel van de lopende evacuatiemissies. IS-Khorasan eiste de aanval voor zichzelf op. Het was de zwaarste aanval op het Amerikaanse leger in de laatste tien jaar.

Biden had vergelding aangekondigd
De Amerikaanse president Biden had in een eerste verklaring na de aanslag al vergeldingsmaatregelen aangekondigd. "We gaan op jullie jagen en jullie ervoor laten boeten", zei hij donderdag. Volgens Amerikaanse veiligheidsbronnen gaf hij zijn commandanten kort daarna toestemming om doelen van de islamistische groepering in Afghanistan aan te vallen.

Opnieuw waarschuwing voor aanvallen
De VS bereiden zich nu voor op de gevaarlijkste fase van de evacuaties, die  aankomende dinsdag zal eindigen. Volgens het Amerikaanse leger wachten op de luchthaven van Kabul nog meer dan 5.000 mensen om te worden geëvacueerd.

Er was daar vandaag opnieuw een waarschuwing. De Amerikaanse ambassade in Afghanistan riep haar landgenoten op om het gebied onmiddellijk te verlaten. Niemand anders zou in de eerste plaats naar de luchthaven moeten komen vanwege de gevaarlijke situatie. De woordvoerder van het ministerie van Defensie, John Kirby, zei dat er "specifiek en serieus" bewijs was voor verdere aanslagen.

Luchthaven nog steeds onder Amerikaanse militaire controle
Het Pentagon beschreef berichtgeving dat de Taliban de controle over de luchthaven van Kabul heeft als vals. De luchthaven is nog steeds volledig in handen van het Amerikaanse leger, zei Kirby vrijdag. "Ze hebben geen controle over de poorten, ze hebben geen controle over het functioneren van de luchthaven - die staat nog steeds onder controle van het Amerikaanse leger", zei Kirby.

Op sociale media werd gesuggereerd dat de Taliban nu de leiding had over de luchthaven of op het punt stonden dat te krijgen. Het Amerikaanse leger heeft momenteel ongeveer 5.000 soldaten gestationeerd op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad voor de lopende evacuatiemissie. Ze moeten uiterlijk aankomende dinsdag vertrekken. De Taliban beheersen sinds half augustus Kabul en daarmee ook het gebied rond de luchthaven.

Woordvoerster VS: Werk samen met Taliban
Regeringswoordvoerster Jen Psaki zei dat als de troepen zich hebben teruggetrokken, ze in sommige gebieden met de Taliban zouden moeten samenwerken om verdere exits mogelijk te maken. "De realiteit is dat de Taliban de zeggenschap over grote delen van Afghanistan hebben overgenomen."

Bovendien maakte de IS-aanslag op de luchthaven duidelijk dat samenwerking met de langdurig bevochten Taliban de beste manier zou kunnen zijn om te voorkomen dat Afghanistan opnieuw een toevluchtsoord voor terroristische groeperingen wordt.