Dit zijn de 10 best betaalde sporters ter wereld

Het Amerikaanse tijdschrift "Forbes" selecteert elk jaar de best betaalde sporters ter wereld. Wie voert dit jaar de ranglijst aan? Een overzicht van de top tien.

Of het nu gaat om een voetballer, basketbalheld of American football-speler - professionele atleten verdienen miljoenen, niet alleen door hun sportprestaties.

Sponsor- en advertentiecontracten bezorgen de prominente sporters waardevolle extra inkomsten. In de afgelopen tien maanden hebben de top tien topverdieners onder sporters maar liefst 1,05 miljard dollar verdiend. Dat is 28 procent meer dan een jaar eerder.

Dit zijn 's werelds best betaalde atleten in de huidige ranglijst voor 2021

  • 10e plaats: Kevin Durant , Brooklyn Nets - Basketbal (NBA) Kevin Durant is een professionele basketbalspeler en staat momenteel onder contract bij de Brooklyn Nets in de NBA. Met zijn jaarinkomen staat hij dit jaar op de tiende plaats in de "Forbes"-ranglijst van best betaalde atleten. De Brooklyn Nets betalen de NBA-ster een forse 31 miljoen dollar per jaar. Buiten het veld verdient Kevin Durant ongeveer $ 44 miljoen aan advertentiedeals. In totaal verdiende de atleet in 2020 $ 75 miljoen.

  • 9e plaats: Tom Brady , Tampa Bay Buccaneers - American Football (NFL)
    Tom Brady, de beste quarterback aller tijden, bereikte dit jaar de negende best betaalde atleet ter wereld. Vorig jaar stond Brady nog op de 21e plaats in de "Forbes"-ranglijst. Dankzij zijn overstap naar de Tampa Bay Buccaneers vorig jaar, met wie hij in zijn eerste seizoen daar de Super Bowl-titel won, heeft Tom Brady de afgelopen twaalf maanden $ 45 miljoen verdiend. Naast zijn eigen merk TB12 zijn er ook tal van advertentiedeals met partners als Under Armour, IWC Schaffhausen en T-Mobile, die nog eens 31 miljoen dollar aan zijn kassa toevoegen. Tom Brady's inkomen was vorig jaar ongeveer $ 76 miljoen . Op 43-jarige leeftijd verliet Brady het meest lucratieve jaar van zijn carrière tot nu toe.

  • 8e plaats: Lewis Hamilton, Formule 1
    Formule 1-coureur Lewis Hamilton is dit jaar de achtste  op de lijst van de best betaalde sporters ter wereld. Hamilton won in 2020 zijn zevende wereldkampioenschapstitel als Formule 1-coureur, en staat nu op gelijke voet met de vorige recordwereldkampioen Michael Schumacher. De Mercedes-coureur verdiende vorig jaar zo'n 70 miljoen dollar als autocoureur. Daarbij komen nog een omzet van circa $ 12 miljoen uit advertentiecontracten met Tommy Hilfiger, Monster Energy en Puma. In totaal verdiende Lewis Hamilton vorig jaar 82 miljoen dollar.

  • 7e plaats: Roger Federer, tennis
    De Zwitserse tennisprofessional Roger Federer werd dit jaar zevende. Terwijl hij vorig jaar de lijst aanvoerde met een inkomen van 106,3 miljoen dollar, is dat dit jaar slechts genoeg voor de zevende plaats en een nog steeds behoorlijk inkomen van zo'n 90 miljoen dollar . Tot de reclamepartners van de tennisster behoren bedrijven als Mercedes Benz , Credit Suisse , Rolex en Barilla.

  • 6e plaats: Neymar Jr. , Paris-Saint-Germain - voetbal (Ligue 1)
    Op de zesde plaats onder de topverdieners onder professionele sporters staat voetballer Neymar Jr. Volgens de "Forbes"-ranglijst 2021. Neymar, die onder contract staat bij de Franse eersteklasser Paris-Saint-Germain, ontvangt ongeveer 76 miljoen US dollar dit jaar. De Braziliaan ontvangt nog eens $ 19 miljoen aan inkomsten uit advertentiecontracten met partners als DAZN, Puma en Red Bull. Met een jaarinkomen van maar liefst 95 miljoen dollar is Neymar Jr. een van de best betaalde voetballers in de wereld. Slechts twee andere voetballers verdienen meer dan hij.

  • 5e plaats: LeBron James , LA Lakers - Basketbal (NBA)
    Net als vorig jaar gaat de vijfde plaats bij de best betaalde sporters in 2021 naar de professionele basketballer LeBron James. De NBA-ster, die onder contract staat bij de LA Lakers, krijgt jaarlijks een salaris van 31,5 miljoen dollar. Sponsorovereenkomsten met bekende merken als Nike, Pepsi, AT&T en Beats Electronics leveren LeBron James een extra inkomen op van 65 miljoen US dollar. Dat komt neer op een jaaromzet van 96,5 miljoen dollar - geen andere basketballer verdient meer.

  • 4e plaats: Dak Prescott, Dallas Cowboys - American Football (NFL)
    Op de vierde plaats van de "Forbes" 2021-ranglijst staat American football-speler Dak Prescott. De quarterback van de Dallas Cowboys ontving vorig jaar ongeveer 97,5 miljoen dollar aan salarissen. Een tekenbonus van $ 66 miljoen (ingebed in zijn nieuwe vierjarige contract) zorgt ervoor dat Dak Prescott de afgelopen twaalf maanden meer dan $ 100 miljoen heeft verdiend.

    Naast het salaris van 97,5 miljoen dollar van de Dallas Cowboys komt er nog eens 10 miljoen dollar van het voetbalveld. Dak Prescott heeft reclamedeals met 7/11 of DirecTV. Met een jaarinkomen van maar liefst 107,5 miljoen dollar is de quarterback de best betaalde American football-speler ter wereld.

  • 3e plaats: Cristiano Ronaldo , Juventus Turijn - voetbal (Serie A)
    Waarschijnlijk geen andere voetballer polariseert meer dan de Portugese superster Cristiano Ronaldo. Als spits bij de Italiaanse topclub Juventus Turijn verdient Cristiano Ronaldo 70 miljoen dollar per jaar.

    Zijn status als superster in de voetbalindustrie leverde hem ook een aantal reclamedeals op. Ronaldo's  288-miljoen Instagramvolgers laten zien hoeveel fans de voetballer over de hele wereld heeft - dat maakt hem interessant voor veel internationale bedrijven. Als het belangrijkste gezicht van de Amerikaanse fabrikant van sportartikelen Nike en van tal van andere reclamedeals, verdient Cristiano Ronaldo nog eens 50 miljoen dollar. Samen resulteert dat in een jaarinkomen van 120 miljoen US dollar en de derde plaats in de "Forbes" ranking.

  • 2e plaats: Lionel Messi , FC Barcelona - voetbal (La Liga)
    De Argentijnse voetballer Lionel Messi werd dit jaar tweede op de lijst. De superster van de Spaanse voetbalclub FC Barcelona, die recentelijk met wisselende krantenkoppen de aandacht trok, geldt als een van de beste voetballers aller tijden en is daarmee niet alleen een aanwinst voor zijn club, maar ook voor tal van reclamepartners. FC Barcelona beloont de sportieve prestaties van de voetbalster met een fors bedrag van 97 miljoen dollar per jaar. Lucratieve reclamedeals met bedrijven als Pepsi, MasterCard en sportartikelenleverancier Adidas leveren Lionel Messi dit jaar 33 miljoen dollar extra op. In totaal nam de uitzonderlijke voetballer $ 130 miljoen op in de afgelopen twaalf maanden. Hij is daarmee de topverdiener onder de voetballers in 2021.

  • 1e plaats: Conor McGregor, MMA-vechter
    MMA-vechter Conor McGregor behaalde dit jaar de eerste plaats. Hij is de eerste mixed martial arts-jager sinds de start van de "Forbes"-ranglijst van de best betaalde sporters in 1990 die bovenaan de lijst staat. Ondanks zijn verlies in de UFC 257-strijd tegen Dustin Poirier, liet Conor McGregor zich daarvoor $ 22 miljoen uitbetalen. Maar het grootste deel van zijn inkomen is te danken aan zijn whiskymerk Proper No. Twelve toegeschreven. Tot de reclamepartners van de MMA-vechter behoren bedrijven als Monster Energy, Reebok, Beats Electronics en Burger King. Al met al genereerde Conor McGregor vorig jaar een omzet van $ 180 miljoen - een absoluut topcijfer onder sporters.

    <