Dubbelslag voor Alaphilippe in Tour

Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe in de Tour de France, van Nice naar Nice over 187 kilometer, op zijn naam geschreven. De Fransman was de snelste van een kopgroep van drie man en nam ook de gele trui over van Alexander Kristoff die vandaag veel tijd verloor.

Vanuit de start probeerden er gelijk renners weg te rijden uit het peloton. Sagan, Cosnefroy, Asgreen, Pöstlberger, Skujins, Perez, Gogl en Trentin slaagden erin een gaatje te slaan. Trentin won de tussensprint voor Sagan die goede zaken deed voor de strijd om de groene trui. Trentin moest vervolgens van wiel wisselen en werd weer opgeslokt door het peloton. De voorsprong van de kopgroep liep intussen gestaag op naar maximaal rond de drie minuten.

De eerste beklimming van de dag was de Col de la Colmiane van de eerste categorie. Bij die beklimming liep de voorsprong van de kopgroep langzaam terug. Cosnefroy reed een kilometer onder de top weg uit de kopgroep, en niemand kon volgen. De Fransman kwam als eerste boven, maar in de afdaling werd hij weer gepakt door de kopgroep. Het peloton zat daar twee minuten achter.

De tweede beklimming van de dag was er ook eentje van de eerste categorie, de Col de Turini. De voorsprong van de koplopers was aan de voet weer opgelopen tot rond de drie minuten. Het tempo in de kopgroep ging omhoog. Sagan en Cosnefroy moesten hierop lossen. Cosnefroy wist echter een tweede adem te vinden, en kon weer terugkeren vooraan. In het peloton moest geletruidrager Kristoff lossen.

Perez was als eerste boven voor Cosnefroy en Gogl. De afdaling verliep relatief rustig. De voorsprong van de kopgroep was wel teruggelopen tot een ruime minuut. Het peloton werd aangevoerd door de mannen van Jumbo-Visma. Op 40 kilometer voor de streep werden de koplopers teruggepakt door het uitgedunde peloton.

De volgende beklimming was de col d'Eze, eentje van de tweede categorie. Tijdens die klim werd er niet gedemarreerd in het peloton dat werd geleidt door Jumbo-Visma. Nicholas Roche was als eerste boven voor Robert Gesink en Marc Hirschi. In de afdaling kwam de winnaar van de Critérium du Dauphiné dit jaar, Dani Martinez, hard ten val maar hij kon verder na een fietswissel.

Dertien kilometer voor de streep was het Alaphilippe die uit het peloton demareerde. Hirschi wist zich bij de Fransman aan te sluiten. Twee kilometer later was het Tom Dumoulin die ten val kwam. Hij kon snel weer op zijn fiets stappen en weer aansluiten bij het peloton. Adam Yates besloot ook om weg te rijden uit het peloton en sloot al snel aan bij Alaphilippe en Hirschi.

Het verschil met het razende peloton was zes kilometer voor de streep was 22 tellen. Een kilometer voor de streep was het teruggelopen tot 18 tellen, maar dat was genoeg voor het drietal om onderling te strijden voor de dagzege. In de eindsprint was het Alaphilippe die aanging en net Hirschi voorbleef.