Politie vrijgesproken van doden hond

In maart 2019 deed een vrouw aangifte naar aanleiding van het dood aantreffen van haar hond Rex. Zij beschuldigde de politie van het gebruiken van pepperspray, daardoor zou de herder zijn overleden. De vrouw claimde bij de politie en in de media beelden te hebben waarop dit te zien zou zijn. Uit onderzoek bleek in het geheel niets van betrokkenheid van de politie.

De herder verbleef op het terrein van een garagebedrijf op een Middelburgs industrieterrein. Op zaterdag 17 maart rond middernacht meldde een medewerker van een nabijgelegen bedrijf dat de hond vanaf een uur of 18.00 uur onafgebroken piepte en blafte, terwijl het dier normaalgesproken alleen blafte als er iemand voorbij kwam.

Agenten kwamen binnen 20 minuten ter plaatse, onderzochten de situatie en constateerden behalve de piepende en blaffende hond geen bijzonderheden. Ze belden tevergeefs de eigenaar van het bedrijf, koppelden hun bevindingen terug aan de melder en verlieten het bedrijfsterrein aan de Elektraweg.

Op maandagochtend 18 maart werd de hond door de eigenaar dood aangetroffen, op donderdag 21 maart deed de eigenaar aangifte bij de politie. De vrouw vertelt aan de politie dat zij de dierenarts opdracht heeft gegeven voor autopsie, dat er camerabeelden met geluid beschikbaar zijn waarop te zien is dat de politie iets op de snuit spuit en dat de hond daarna niet meer te horen is. Dit wordt door haar ook in de media gezegd. Hiervan bleek echter na onderzoek geen sprake.

De aan de politie overhandigde camerabeelden waren van slechte kwaliteit en zonder geluid. Op de beelden is niet te zien dat de politie, noch iemand anders, pepperspray gebruikt. Wel is te zien dat de hond tweeëneenhalf uur na de controle door de politie rondloopt, in tegenstelling tot wat de aangeefster beweerde. Ook liet de vrouw geen autopsie doen en was de hond al vernietigd voor de aangifte. Daardoor kon geen onderzoek meer worden naar de doodsoorzaak van het dier.

Het Openbaar Ministerie concludeert dat de politieagenten niets te verwijten valt en dat de door de vrouw in de media gebrachte beschuldigingen de politie onnodig hebben geschaad.