Start campagne 'GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer'

Door alert te zijn op signalen van dementie kunnen OV-medewerkers en medereizigers iemand met dementie helpen. Minister Hugo de Jonge (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Roger van Boxtel (president-directeur NS), Pier Eringa (algemeen directeur van Transdev Nederland) en Gerjoke Wilmink (directeur Alzheimer Nederland) geven daarom vandaag het startsein op station Utrecht Centraal voor de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’; een gezamenlijk initiatief van Samen dementievriendelijk, NS en Connexxion.

Medewerkers en reizigers in het openbaar vervoer krijgen de komende jaren steeds vaker te maken met reizigers met dementie. Vanwege de vergrijzing stijgt het aantal mensen met dementie namelijk van 280.000 nu naar bijna een half miljoen in 2040. President-directeur NS Roger van Boxtel: “Voor mensen met dementie kan reizen met de trein spannend zijn. Juist voor hen is het belangrijk om in beweging te blijven en leuke uitstapjes te ondernemen met vrienden, familie en hulpverleners”. Zeventig procent van de mensen met dementie woont thuis en gaat er nog graag een dagje op uit. Zij ervaren praktische problemen bij het reizen in het openbaar vervoer, bijvoorbeeld het inchecken met een ov-chipkaart in de bus, de toegangspoortjes in het station of het vinden van het juiste perron. Om mensen met dementie langer deel uit te laten maken van onze samenleving, is mobiliteit echter essentieel.

Training voor medewerkers, bewustwording bij medereizigers
De bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ die maandag 16 september start, richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Voor alle OV-medewerkers ontwikkelde Samen dementievriendelijk de online training ‘In het openbaar vervoer’, in samenwerking met NS en Connexxion. Medewerkers leren in 15 minuten op een goede manier de helpende hand te bieden aan reizigers met dementie in herkenbare OV-situaties. Van Boxtel: “NS wil dat zoveel mogelijk mensen onbelemmerd kunnen reizen, ook mensen voor wie reizen misschien niet meer zo vanzelfsprekend is. Door alert te zijn op signalen van dementie kunnen onze medewerkers gepaste hulp bieden en zorgen dat de treinreis prettig en veilig verloopt.”

Tijdens de campagne zien reizigers op de infoschermen in de treinen en elektrische bussen een campagnefilm, die hen ervan bewust maakt dat zij mogelijk hulp kunnen bieden aan medereizigers met dementie. Zij kunnen vervolgens de gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’ volgen. In deze training leren zij de signalen van dementie herkennen en hiermee op een goede manier om te gaan in het dagelijks leven.

Samen dementievriendelijk
De campagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ is onderdeel van het programma ‘Samen dementievriendelijk’, een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS in het kader van het Deltaplan Dementie. Het doel is om Nederland dementievriendelijker te maken en mensen meer kennis en vaardigheden te geven in het omgaan met mensen met dementie.

De gratis online training voor reizigers is te volgen op www.zienis1.nl en voor OV medewerkers op www.samendementievriendelijk.nl/ov