Waarom haalt de politie wietplanten weg?

In de media en op social media is verontwaardiging over het weghalen van twee wietplanten op een adres in Hasselt. De politie wil niet via de media een discussie met betrokkenen voeren, maar legt wel uit waarom en hoe de politie heeft moeten optreden.

Een paar weken geleden kwam er bij Meld Misdaad Anoniem een melding binnen. In de melding werd er gesproken over overlast door wiet: er hing een sterke wietlucht bij het huis waar de planten in de tuin stonden. Daarom is de politie met de eigenaar in gesprek gegaan. Ze hebben de bewoner de kans geboden om de planten zelf weg te halen.

Afgelopen vrijdag is er een deadline gesteld: de planten moesten zaterdagavond verwijderd zijn. Toen de polite constateerde dat dat niet het geval was, hebben agenten de planten maandag weggehaald en vernietigd.

Het hebben van enkele wietplanten wordt gedoogd in Nederland: het is verboden om wietplanten te hebben, maar bij enkele planten volgen er geen strafrechtelijke consequenties. Als er overlast gemeld wordt, gaat de politie over tot handhaven en worden de planten vernietigd. Voor deze eigenaar zijn er dus verder geen strafrechtelijke consequenties aan verbonden.