Verzet tegen leenstelsel studenten neemt toe

Het sociaal leenstelsel, waardoor studenten geld moeten lenen om hun studie en levensonderhoud van te betalen, stuit op steeds meer politiek verzet. Maar het huidige kabinet heeft afgesproken de vervanger van de eerdere basisbeurs te behouden. 

GroenLinks Tweede Kamerlid Zihni Özdil was in 2014 een van de architecten voor het leenstelsel, waarbij de basisbeurs werd afgeschaft en de volledige studiebeurs moet worden geleend en terugbetaald.

Maar nu zegt Özdil in een interview in Trouw: "Ik hoop dat binnen afzienbare tijd dit asociale stelsel de prullenbak in kan, en dat het onderwijs weer een recht wordt in plaats van een product waar je geld voor moet lenen." Andere GroenLinks politici, zoals Tweede Kamerleden, een Statenlid en een Raadslid, delen zijn mening.

Naast GroenLinks zijn ook het CDA en de ChristenUnie niet zo blij met het leenstelsel. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt: "We hebben tijdens de onderhandelingen over Rutte III afschaffing er niet doorgekregen. Daar is wel wisselgeld voor gekomen, zoals halvering van het collegegeld voor eerstejaars. Maar begrijpt u me goed: wat ons betreft heeft het leenstelsel zijn langste tijd gehad."