Afschaffen zomer/wintertijd goedgekeurd door europarlement
Europarlementariërs hebben dinsdag plannen goedgekeurd om een einde te maken aan het tweemaal verschuiven van de klok. Komende zondag gaan de klokken een uur vooruit vanwege de zomertijd, maar hieraan zou in 2021 een einde moeten komen.
Lidstaten hebben nu twaalf maanden om aan te geven of ze het hele jaar door de zomer- of standaardtijd (wintertijd) willen aanhouden. De laatste keer verzetten zou in 2021 moeten gebeuren. Bij landen die voor de standaardtijd kiezen verzetten staat de klok dus per eind oktober van dat jaar constant, en bij de zomertijd al eind maart.
Tegelijkertijd wil men voorkomen dat er een lappendeken van tijden ontstaat. Lidstaten zullen met elkaar in gesprek gaan om hun keuzes op elkaar af te stemmen, en dat zal niet eenvoudig worden.
Nederland wil bijvoorbeeld in één tijdzone blijven met zowel de andere Beneluxlanden als Duitsland. Maar in Duitsland lijkt er een voorkeur te zijn voor de zomertijd, terwijl in Nederland de vraag is gerezen of dat wel verstandig is gezien het land zich aan de westkant van de tijdzone bevindt en dus dichterbij de Londense standaardtijd zit. Met de meer 'oosterse' zomertijd zou Nederland teveel uit de pas gaan lopen met het natuurlijke dag/nachtritme.
Een van de gedachtes achter de invoering van de zomertijd was energiebesparing, omdat men 's avonds het licht later aan zou hoeven doen. Ook was het idee dat er langer recreatiemogelijkheden zouden zijn. De voordelen zouden echter hooguit marginaal zijn, en bovendien zouden sommige mensen last hebben van het verzetten van de klok.
Clocks are set to go forward this weekend on Sunday 31 March but that could happen for the final time in 2021 under the new proposals. https://t.co/VXWAB9LKAD
— TheJournal.ie (@thejournal_ie) March 26, 2019