Nederlandse dierenhandel kan helpen tegen wildlife crime
Het gebeurt niet alleen ver weg. Ook in Nederland wordt illegaal gehandeld in beschermde wilde dieren en planten, ook wel wildlife crime genoemd. Vermoedelijk komen bijvoorbeeld reptielen, amfibieën, vogels, zoogdieren en koraal via een verborgen circuit terecht bij liefhebbers of als product in de woonkamer. Op papier lijken ze legaal gevangen of gefokt, maar in werkelijkheid worden de vergunningen, certificaten en registraties vervalst. Ook worden de dieren vaak onder slechte omstandigheden vervoerd en overleeft een groot deel het transport niet.
Mensen binnen de dierenhandel weten vermoedelijk soms meer van dit soort illegale praktijken. Ze horen of zien waar illegale dieren worden aangeboden of onder welke naam. Mensen vermoeden dat ‘gefokte’ dieren eigenlijk uit het wild komen. Of het valt hen op dat dieren ‘ineens’ volop verkrijgbaar zijn voor een opvallend lage prijs. Om te zorgen dat mensen dit soort signalen gaan delen, start een campagne via Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.).
Acties tegen illegale handel
De campagne is een samenwerkingsverband tussen Meld Misdaad Anoniem, de politie, NVWA en het Openbaar Ministerie, die zich actief inzetten tegen wildlife crime. Rob de Rijck, landelijk officier van justitie Milieu, “Meldingen van getuigen zijn onmisbaar om misstanden te kunnen opsporen. We snappen echter dat de handel actief is in een klein circuit en dat mensen die misstanden signaleren daarom liever anoniem blijven. M. is voor hen een veilig vangnet. Mensen kunnen hiermee er echt aan bijdragen dat de natuur niet onherstelbaar wordt aangetast.”
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit financiert de campagne. Het initiatief wordt ondersteund door het Wereld Natuur Fonds, dat al jaren aandacht vraagt voor wildlife crime.
Getuigen onder dierenliefhebbers
Met illegale dierenhandel wordt veel geld verdiend. De campagne maakt mensen bewust van de ernstige gevolgen van wildlife crime en spoort hen aan om anoniem te melden via 0800-7000 of online. Het is belangrijk dat mensen de signalen herkennen en delen. Dierenliefhebbers en -handelaren worden via een online campagne, brancheverenigingen en vakbeurzen hierover geïnformeerd.
Melden helpt
Politie en NVWA maken regelmatig gebruik van meldingen vanuit het publiek om illegale handel op te sporen. Zo deed de politie in februari van dit jaar een oproep aan het publiek in een uitzending van Opsporing Verzocht. Het ging om de zoektocht naar schedels van hertzwijnen en zagen van de bedreigde zaagvis, beide zeer zeldzame diersoorten. De uitzending leverde ruim 60 tips op.