Opnieuw journalist onterecht bespioneerd door OM

Het OM in Rotterdam heeft vandaag schoorvoetend moeten toegeven vorig jaar de telefoongegevens van een fotograaf en cameraman van MediaTV te hebben opgevraagd in een poging bronnen van de journalist te achterhalen.

Onlangs werd al bekend dat het OM onrechtmatig de telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad had opgevraagd, nadat deze een verhaal publiceerde over de benoeming van een nieuwe burgemeester.

De Rotterdamse afdeling van het OM startte een strafrechtelijk onderzoek naar een politieagent die mogelijk de fotograaf van MediaTV had getipt.

Fotograaf Joey Bremer werd pas vandaag door het OM op de hoogte gebracht van de inzet van opsporingsmiddelen tegen hem. "Er is een fout gemaakt. Toen men zich realiseerde dat het om een fotojournalist ging, is men direct gestopt", beweert het OM in het 'excuusgesprek'.

Naast de onrechtmatige pogingen de journalistieke vrijheden aan te tasten heeft het OM daarnaast ook nog eens Bremer niet ingelicht over de onterechte tap, én is het niet gemeld toen het College van procureurs-generaal vorige maand alle parketten vroeg of er nog zaken speelden met journalisten, naar aanleiding van het voornoemde voorval van het Brabants Dagblad.

De fotojournalist overweegt juridische stappen te ondernemen tegen zowel justitie als politie.