'Diesel is er geweest'
Dieselauto's hebben hun langste tijd gehad. : "Ik denk dat ze binnen een paar jaar volledig verdwenen zijn", zegt eurocommissaris voor industrie Elzbieta Bienkowska in een interview met persbureau Bloomberg.
De toezichthouder ziet het dieselschandaal rondom Volkswagen als keerpunt. De Duitse autofabrikant gaf in september 2015 toe op grote schaal te hebben gesjoemeld om dieselwagens in testen minder vervuilend te laten lijken dan ze zijn. Dat heeft volgens de Poolse politica "het sentiment in de samenleving over emissies en schone auto's flink geraakt."
De veranderde perceptie kan de Europese Unie, waar nog altijd ongeveer de helft van de auto's op diesel rijden, helpen bij zijn ambities een voorloper te worden op het vlak van elektrisch rijden. Nu heeft Tesla nog een voortrekkersrol in de Verenigde Staten en is China in zijn eentje goed voor de helft van de verkopen van elektrische auto's.
Roer omgegooid
De Europese Commissie probeert samen met de industrie te zorgen dat er Europese accu's worden gefabriceerd. "Het is het soort project dat een lidstaat niet alleen van de grond kan krijgen."
Volkswagen heeft het roer ook omgegooid. De automaker wil tegen 2025 jaarlijks 3 miljoen elektrische auto's verkopen. Het bedrijf heeft 40 miljard euro uitgetrokken voor dat doel. De EU kan daar bij helpen door beleid aan te passen, maar productiedoelen, zoals in China, gaan een brug te ver.
Vorige week steunden lidstaten een aanpassing van de regels waardoor de Europese Commissie meer zeggenschap krijgt bij het keuren van auto's. Fabrikanten kunnen daardoor tot 30.000 euro boete per auto krijgen en gedwongen worden tot terugroepacties. Nu gebeurt dat nog meestal per lidstaat en fabrikanten hebben vaak veel invloed bij overheden.
EU-toezichthouder: diesel is er geweest (Foto: ANP)
Zo kennen we de EU weer, 1 groot fake news propaganda apparaat.
Vergeten welk programma het was, maar die hadden een item waar ze autoverkopers op één of andere grote autobeurs spraken die ook beweren dat diesel z'n tijd gehad heeft.
Gaat echt ver allemaal dus ja ik denk ook dat mensen gaan stoppen met het kopen van dieselauto's.
Btw, vrachtwagens?
Een diesel kan vele malen schoner een grote hoeveelheid kracht generen dan een benzine motor, en dat is dus gewoon verspilde kracht en energie voor een personenautootje. De enige reden dat personen autos op diesel rijden is omdat het goedkoper is. Begrens gelijk alle diesels, inclusief degene die al rondrijden, op 80 km per uur, en je bent binnen twee maand van alle onnodige diesel voertuigen af.
Verkoop liep ook al weer terug vorig jaar en Tesla is alleen voor de happy few waar geen autofabrikant brood in ziet aangezien Toyota en mercedes hun Tesla aandelen al weer verkocht hebben.
Leuk afval, en doe dr maar paar nieuwe in.
Je kunt zeggen dat ze een achterstand hadden, maar daar werken ze echt flink aan. Ze leggen het daar gewoon van bovenaf op als het moet.
https://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy_in_China
Here are six of China's ambitious, mind-boggling, renewable energy projects
https://www.cnbc.com/2018(...)energy-projects.html
China wants to dominate the world's green energy markets - here's why
https://www.independent.c(...)arming-a8159631.html
The East is green. China is rapidly developing its clean-energy technology
https://www.economist.com(...)an-energy-technology
Tesla zelf geeft opties tot 8 jaar garantie notabene.
https://www.tesla.com/support/vehicle-warranty-ms-mx
B). En afval? Het grootste deel recycle je gewoon. Dat beschreef Tesla 10 jaar geleden al bij hun eerste roadster model. Het is ook niet giftig zoals veel mensen beweren en het lithium wordt niet 'verstookt'. (Benzine/diesel is wel weg wanneer het verbrand wordt).
Mythbusters Part 3: Recycling our Non-Toxic Battery Packs
Kurt Kelty March 11, 2008
https://www.tesla.com/blo(...)xic-battery-packs%20
[ Bericht gewijzigd door Starfish op zondag 27 mei 2018 @ 16:21 ]
De grondstoffen zijn ook het probleem niet. "Rare earth metals" zegt niet direct wat over de totale hoeveelheid op de wereld, maar hoeveel je van iets per ton tegenkomt.
Bij de huidige accu technieken is er genoeg voor honderden miljoenen auto's van het formaat Tesla Model S.
Dan hebben we het nog niet over nieuwe accu-technieken die druk onderzocht worden zoals aluminum-air en sodium-ion.
Dat lijkt me hier niet wenselijk.
Als NL slim is, dan gebruiken we de laatste stukjes gasbaten voor het aanleggen van structurele oplossingen om onafhankelijk te worden. (Hadden we direct moeten doen, maar ja.. ). Analoog aan Noorwegen.
Gooi bijvoorbeeld de Afsluitdijk vol met zonnepanelen zoals Wubbo Ockels voorstelde. Niet alleen heb je de eerste klimaatneutrale weg v/d wereld, je hebt ook de aandacht van de wereld, je ontwikkeld kennis in huis en je trekt het aan, en je geeft een goed voorbeeld. Schaalvoordelen bij zulke projecten zorgen er uiteindelijk voor dat de prijs op de wereldmarkt structureel kan dalen.
De kans om als land koploper te zijn heeft allerlei voordelen, net zoals de Deltawerken ons op watergebied het "go-to" land gemaakt hebben.
Extra voordeel is dat als je onafhankelijk bent, dat je niet meer zo geraakt wordt door ontwikkelingen in het buitenland. Die vrijheid alleen is praktisch onbetaalbaar.
Naar olie boren, het in grote tankers over de zee verplaatsen (met hier en daar een lek), de boel door een raffinaderij halen (kost flink wat energie), en een klein deel van het resultaat (de rest gooien we maar weg, want op benzine of diesel mag toch niet meer gereden worden) gebruiken om Lithium verbindingen mee te maken die niet gelijk reageren met zuurstof.
Vervolgens vervoeren we dat vele kilometers naar de accu-fabriek waar ze ècht hélemáál geen afval stoffen kennen, en ook geen andere grondstoffen nodig hebben (bedrading, behuizing), om accus te maken.
Hoe je het ook went of keert, de mens vervuild de aarde, en de vervuiling wordt alleen maar groter. Het enige wat misschien lukt is de groei van de vervuiling afremmen, maar onder de streep zal de vervuiling altijd toenemen. De aarde wordt er de eerst komende paar duizend jaar gegarandeerd niet schoner op. De enige oplossing is om zo snel mogelijk deze planeet te verlaten en elders iets duurzamers op te zetten, met grondstoffen en productie off-planet.
om te kopente beïnvloeden om hun producten bij de hele EU door de strot te drukken. In Amerika werkt dit systeem ook erg goed; de fabrikanten beslissen zelfs wie er president wordt.En als het volk dan eindelijk de mond gesnoerd is, pas dán kunnen
wede dames en heren politici gaan werken aan een sterk EuropaKernenergie is veel rendabeler.
Jij moet bij de EU gaan werken, kan je betaald feiten verdraaien.
Maar ik denk dat er iemand op hoog niveau een hekel heeft aan diesel ofzo, dus is er een politieke oorlog gaande tegen diesel, zodat straks niemand meer diesel durft te rijden.
Beter goed gejat dan slecht verzonnen zullen we dan maar zeggen.
Uiteindelijk hebben wij er ook wel profijt van.
Uitstoot is met de juiste methodes goed aan te pakken.
Doordat er dan geen nieuwe aanvoer is van nieuwe diesels zal de diesel langzaam verdwijnen door export van de bestaande diesels en sloop van afgekeurde wagens.
Zelf rijd ik ook een diesel bedrijfswagen maar wil na deze wel overstappen op volledig electrische zodra die wat beter betaalbaar zijn.
Low Costs of Solar Power & Wind Power Crush Coal, Crush Nuclear, & Beat Natural Gas (2016)
https://cleantechnica.com(...)nuclear-natural-gas/
foto
foto
Tesla's Gigafactory heeft als benadering: bij de ingang alle ruwe materialen er in, en er komen volledige accu pakketten uitrollen. Andere partijen slepen de halfproducten tig keer heen en weer, wat niet alleen vervuilend is, maar ook duur. Daarom is Tesla in staat om het goedkoopst accu paketten te produceren.
Daar komt bij dat die fabriek volledig op zon en win energie gaat draaien, o.a. Voor het maken van die lithium verbindingen.
De accus van de Gigafactory in Nevada naar de auto fabriek in Nevada brengen? op dat traject zijn ze nu al hun electrische Semi truck aan het testen.
Het zal inderdaad altijd vervuilend blijven, maar er is enorm veel winst te behalen. Voor het milieu, economisch en niet te vergeten voor onze eigen gezondheid. Jaarlijks sterven er honderdduizenden mensen eerder door slechte luchtkwaliteit
En boten?
En generatoren?
En tractoren?
En machines?
Vragen...vragen...
- Epicurus
CO2, luchtvervuiling, gezondheidsschade etc wordt praktisch niet doorberekend en als het nodig is zetten landen zelfs het leger in om oliebronnen veilig te stellen.
Government support for 'dirty' fuels across the world still exceeds that for renewables
https://www.ft.com/content/fb264f96-5088-11e6-8172-e39ecd3b86fc
foto
Fossil fuel subsidies are a staggering $5 tn per year
A new study finds 6.5% of global GDP goes to subsidizing dirty fossil fuels
https://www.theguardian.c(...)gering-5-tn-per-year
Vele vele miljarden dus.
De techniek is het probleem al lang niet meer, de wil wel. Maar hoe was het ook alweer: het is lastig mensen van een idee te overtuigen als hun salaris er van afhangt.
Over een paar decennia zullen we vebaasd zijn dat we zolang doorgegaan zij met wat in essentie veredelde stoommachine techniek is.
Maar ik denk ook dat het elektro gebeuren te veel opgehemeld word.
Tesla
https://electrek.co/guides/tesla-semi/
Thor
https://www.cnbc.com/2018(...)semi-test-drive.html
En anderen
https://cleantechnica.com(...)dels-planned-models/
Boten
Vliegtuigen beginnen ook te komen
Dan kloppen de getallen niet precies. Big deal: waar het mij om ging is dat de transformatie op gang is en steeds sneller zal gan omdat het nu niet alleen een sociale/morele keuze meer is om 'groen' te zijn of worden, maar ook een die economisch gunstiger is.
Er worden wereldwijd talloze kolencentrales niet meer gebouwd omdat het economisch niet meer uitkan, los van of Lazard er nu wel of niet naast zit.
Bijvoorbeeld
https://www.independent.c(...)rd-low-a7751916.html
En ik plemp er ook nog een Bloomberg bij:
[ Bericht gewijzigd door Starfish op zondag 27 mei 2018 @ 18:56 ]
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken