Economische groei sterkst sinds de crisis
De Nederlandse economie, afgemeten aan het bbp, groeide in 2017 met 3,2 procent. Het is de hoogste groei sinds de crisis meldt het CBS in een kort overzicht van de economie in 2017. De groei leunde sterk op de export, maar de investeringen in vaste activa en de consumptie droegen ook aanzienlijk bij.
De economische groei was voor het eerst na 2007 weer groter dan 3 procent. Opvallend is de grote positieve bijdrage van de wederuitvoer. Die bestaat echter veelal uit eerder ingevoerde kant-en-klare producten, en invoer draagt negatief bij aan de economische groei. Per saldo blijft daardoor van de groeibijdrage van de wederuitvoer niet veel over.
De groeibijdrage van de uitvoer van Nederlands product is zo bekeken groter dan die van de wederuitvoer; hier staat veel minder invoer tegenover. De binnenlandse bestedingen droegen ook hun steentje bij aan de groei van het bbp. Overigens gaat ook een gedeelte van de invoer als verbruik naar de consumptie en de investeringen.
Inhaalslag Nederlandse economie
De Nederlandse economie groeide de laatste drie jaren ook harder dan de economieën van de ons omringende landen. Aan de andere kant duurde de terugval die in 2011 begon in Nederland langer en was ook dieper dan in de landen om ons heen.
In 2017 was de Nederlandse economie gemiddeld ruim 11 procent groter dan in 2009. De Duitse economie is in dezelfde periode met 18 procent gegroeid. De economie van de EU28 groeide met bijna 13 procent ook iets harder. Nederland is Frankrijk en België de afgelopen jaren echter wel voorbij gestreefd in termen van economische groei sinds 2009.
Spanning op arbeidsmarkt loopt op
Door de verder aangetrokken economie was 2017 voor de arbeidsmarkt een jaar van records. Er waren meer mensen aan het werk dan ooit. Ook daalde het gemiddeld aantal werklozen met 100.000 sterker dan ooit. Het aantal openstaande vacatures steeg tot het hoogste jaaraantal, na het recordaantal vacatures in 2008.
Door het oplopen van de vacatures en afnemen van de werkloosheid, nam de spanning op de arbeidsmarkt toe. Tegenover elke openstaande vacature stonden in het vierde kwartaal van 2017 gemiddeld 1,8 werkloze personen. Toch was de arbeidsmarkt eind 2017 nog niet zo krap als in 2008. Toen waren er per openstaande vacature 1,3 werklozen.
Beschikbaar inkomen groeit minder hard dan het bbp
Het netto reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2017 met 1,5 procent gestegen. De inkomensgroei was voor het vierde jaar op rij positief. Wel was de groei lager dan een jaar eerder, toen het inkomen met 2,3 procent groeide. Het netto reëel beschikbaar inkomen groeide, ondanks de gespannen arbeidsmarkt, minder hard dan het bbp.
Al sinds het begin van deze eeuw is de ontwikkeling van het reëel beschikbaar inkomen ongunstiger dan die van het bbp. Dit heeft onder meer te maken met de daling van de arbeidsinkomensquote (aiq). De aiq meet welk deel van de totale toegevoegde waarde als vergoeding voor arbeid wordt aangewend.
Van elke euro die in 2017 in Nederland werd verdiend, ging 75 cent naar de werknemers en zelfstandigen als arbeidsinkomen. De overige 25 cent van elke verdiende euro vormden de winsten van bedrijven, oftewel de vergoeding voor kapitaal. Aan het begin van deze eeuw ging nog 78 cent naar arbeid.
Conjunctuurbeeld begin 2018
In de eerste vier maanden van 2018 verbeterde het conjunctuurbeeld verder volgens de Conjunctuurklokindicator. Dit is het ongewogen gemiddelde van de indicatoren in de Conjunctuurklok. De indicatoren in de klok waren onverminderd in hoogconjunctuur. In de eerste vier maanden van 2018 bleven het consumenten- en producentenvertrouwen op een relatief hoog niveau.
Economische groei sterkst sinds de crisis
Internationale economische groei is voor de meeste mensen niet zo interessant. Als je het wil hebben over nationale economische groei waar de gemiddelde burger iets van gaat merken is het belangrijker te kijken naar groei van de gemiddelde koopkracht, verlaging van de werkeloosheid, verlaging van gemiddelde lastendruk, verlaging van belastingen, verhoging van aantal totale vacatures, etc. De cijfers vertellen al dat het daarmee helemaal niet zo positief gesteld is.
Economische groei consumeert de aarde kapot!
Waar zijn de bijen? Dood!
Waar zijn de zwaluwen? Dood!
Iedereen die mijn stellingen quote heeft, bij deze, mijn toestemming en hoeft daar dus nooit om te vragen of naar te verwijzen.
Duidelijker kan ik niet zijn.
Het is allemaal leuk hoor dat de economie zo enorm groeit maar wat merken werkende mensen daarvan?
Onze directie krijgt er 25% bij terwijl onze CAO-vraag van 1.75% de nek wordt omgedraaid want dat is allemaal veeeeeeel te hoog.
Intussen is het huis wat ik wilde kopen met 8% in prijs gestegen, stijgen andere prijzen door het dak.
En over 5 jaar hebben we een megacrash.
Brexit is nog niet gebeurd en er zijn amper bedrijven verkast. Daarnaast is de brexit goed voor ons op de lange termijn, niet de korte termijn.
Kom maar met cijfers dat het zo slecht gaat dan. Van een grotere en representatievere groep dan jezelf en je collegas.
Mensen die niet doorhebben dat een crisis betekent dat het hele spul in elkaar dondert.
Mensen die niet doorhebben dat we nog lang niet onder de gevarengrens zijn gekomen waar het in 2008 mis ging, en dus nog lang niet in veilig vaarwater terecht zijn gekomen qua 'knappende bubble'.
De bubble dus nooit fatsoenlijk leeg is geraakt.
En al dit gepraat over 'economische groei' dus eigenlijk weer gewoon een kwestie is van de bestaande bubble weer opnieuw beginnen op te blazen tot ie opnieuw knapt en mogelijk harder dan in 2008.
Mensen die denken dat de crisis voorbij is.
De grootste klap moet nog komen.
Inderdaad: dit economische systeem is de ergste leugen van de moderne menselijke beschaving.
Ik heb geen cijfers. Ik hoor wel dingen.
Een goede graadmeter is de bouw. De klusbedrijven.
En de geluiden die ik daar hoor zijn niet gunstig.
Het zijn dezelfde geluiden als voor 2008. Het begon sowieso al in 2005, misschien nog zelfs daarvoor. Toen al vloog de thermometer omhoog, ging het mis, werd het niet meer gunstig.
En nu gebeurt dat weer.
Het is nooit helemaal goed gekomen sinds 2008-2012.
Het gaat helemaal niet goed.
De grote multinationals kunnen de schijn nog wel ophouden, maar de gewonere arbeider, de klusser, de bouwbedrijven.... de kleinere... die zijn de graadmeter om te bepalen of het goed gaat of niet.
En het gaat niet goed.
Het broeit.
Het is uitstel van executie.
En de leugens van de banken grijnst je tegemoet op straat.
ABN AMRO: 'de bank anno nu'.
Ze hebben geen fuck geleerd van de economische crisis. Ze deden allemaal zo schuldig en zo sip.
'Nee niemand begreep de economische crisis want het was allemaal zo complex..'.
Maar ze zouden er van leren hoor, van hun fouten. En ze zouden het anders doen.
Ze gaan gewoon 5 jaar later op dezelfde voet verder.
De bank anno nu?
Anno betekent 'in het jaar'.
Dus 'de bank in het jaar nu'?
Ze kunnen taalkundig al niet eens hun veters strikken, maar ja hun vakgebied zijn cijfertjes he?
Ze liegen dat ze barsten. Ze begrijpen het economische systeem prima. Het is complex, maar niet zo complex als ze het laten voordoen.
Ze zeggen slechts dat niemand het echt begrijpt, maar ze begrijpen het wel degelijk.
Ze zeggen dit alleen omdat ze anders hardop moeten zeggen dat het huidige economische stelsel de grootste diefstal is in de menselijke geschiedenis. Maar dan worden ze gelynched, en dus zeggen ze maar dat het allemaal zo complex is dat niemand dit heeft aan zien komen, dat niemand het eigenlijk echt goed begrijpt.
De enige leugen op de andere, en inmiddels wordt de bubble weer opnieuw opgepompt, op naar de volgende crash. Waar de gewone burger die er niets van snapt nog meer kapitaal verliest, en de mensen die er wel degelijk wat van snappen weer de volgende winstsprong maken.
Natuurlijk gaat er weer een crisis komen, maar al die doemscenario's...
Kopen kopen kopen
Lenen lenen lenen
Maar wel fijn dat ik je toestemming heb om je te quoten. Alsof die toestemming nodig is.
Hoog tijd voor verandering!
Kortom dit is weldegelijk een groot probleem.
Pas heb ik wat docu's zitten kijken over zalm. Daar is zich een ware ramp aan het ontwikkelen. Zo ver dat de wilde zalm misschien wel gaat uitsterven. Zoek het maar op bij youtube, 'salmon documentary'.'
De aarde begint gewoon een dorre eentonige vlakte te worden.
Bijv. de huurprijzen; https://www.nu.nl/wonen/5(...)ad-fors-in-lift.html
Bijv. in het hippe Apeldoorn 20% omhoog!
Ik ben nu naarstig op zoek naar woonruimte. Genetisch gezien heb ik het niet getroffen dus ik kan niet fulltime werken en verdienen. Een flinke huur betalen is dus niet haalbaar.
Dus het gaat een kamer worden
Sorry maar ik vind het echt triest van zo'n rijk land als Nederland dat normaal leven voor zoveel mensen niet haalbaar is.
Gemiddeld elke 80 jaar een grote krach, en we zijn dus al enige tijd overdue.
Waarom? Omdat dat inherent is aan het systeem.
Het is een systeem van moeten lenen, van schulden op moeten bouwen omdat anders het systeem in elkaar stort.
Maar dat kan nooit lang goed gaan, vandaar dat er een periodieke reset moet komen om de spanning uit het systeem te halen.
En dat doet pijn bij alle betrokkenen.
V.w.b. Alsof die toestemming nodig is. Vergis je niet want het kan je veel geld kosten.
De randvoorwaarden worden momenteel geschapen.
De rest kan je zelf wel invullen lijkt mij.
Tussen 10 en 20 jaar gaat het plaats vinden en wordt het stil op aarde.
Doodstil.
Ik waarschuw al meer dan 10 jaar voor wat aanstaande is maar iedereen lacht het weg terwijl er g.v.d. wetenschappelijk onderzoek gedaan is en zelfs op Youtube de filmpjes staan.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken