UFC 221: linkerhoek, uppercut: knock-out

Yoel Romero, de Cubaanse 'Soldier of God', deed het zaterdagavond gewoon weer. Voor de zesde maal in zijn laatste negen overwinningen beëindigde de 40-jarige MMA-vechter een gevecht in de derde ronde. Dit keer was het slachtoffer voormalig UFC-kampioen Luke Rockhold die zwaar knock-out ging na een verwoestende linkervuist van Romero.

MMA-gala UFC 221 was al eerder ontdaan van een titelgevecht en zijn grote publiekstrekker, middengewichtkampioen Robert Whittaker. Vervanger Romero kwam slechts vier weken geleden uit de hoge hoed vandaan. Het streefgewicht voor dit gevecht redde hij in die korte periode dan ook niet, bij lange na niet zelfs. Romero was bijna anderhalve kilo te zwaar en moest daar zwaar voor bloeden. Hij zal 30 procent van zijn gage afstaan aan Rockhold en dat zal zo'n honderdduizend dollar extra opleveren voor de Amerikaan.


Romero vs Rockhold (Foto's: Getty images)

Waar Romero financieel moet bloeden, bloedde de Amerikaan in de octagon. Romero hield zich rustig in de eerste ronde van dit gevecht om de interimtitel in de middengewichtsklasse. Rockhold probeerde door afstand te houden en met trappen het rechterbeen van Romero te verzwakken en blijkbaar leek die strategie te werken. 'In de eerste ronde incasseerde ik twee harde trappen en ik ben ervan overtuigd dat ik mijn scheen gebroken heb,' aldus Romero na het gevecht. Later op de avond bleek na onderzoek in het ziekenhuis zijn been echter prima in orde te zijn.

Rockhold, overtuigd van zijn dominantie in de eerste ronde, werd compleet verrast door de furieuze start van Romero in de tweede. Rake klappen werden razendsnel uitgewisseld en de voormalig kampioen leek na de verwoestende barrage enigszins aangeslagen door de octagon te lopen. De geduldige Romero maakte het gevecht met de verzwakte Rockhold echter nog niet af en Rockhold mocht ook de tweede ronde zijn spelletje verder spelen.

In de derde ronde had Romero er dan toch genoeg van en de jacht op de knock-out begon. Lang hoefde Romero niet te zoeken, want na ruim anderhalve minuut in die derde ronde raakte Romero Rockhold met een linkervuist die de lange Amerikaan tegen het hek deel belanden. Versuft zat hij tegen het hek, toen Romero vol met zijn linkervuist uithaalde en de, zich niet verdedigende, Rockhold zwaar bewusteloos sloeg.

Mark Hunt vs Curtis Blaydes
Hunt mocht in Perth eindelijk weer de octagon in, nadat hij eerder vanwege medische redenen geschorst was. In een interview had de voormalig K-1-kampioen uit Nieuw-Zeeland namelijk laten vallen dat hij na zijn lange vechterscarrière last begon te krijgen van mogelijke hersenbeschadigingen. De UFC besloot de 43-jarige broodvechter dan maar even direct op non-actief te stellen. Een boze Hunt liet zich medisch onderzoeken en wist de MMA-bazen te overtuigen dat hij toch gezond was en best nog een robbertje kon vechten. De UFC gunde hem praktisch een thuiswedstrijd tegen toptalent Blaydes.

Waar Hunt zich staand op zijn gemak voelt, vindt Blaydes het niet erg om af en toe de grond op te zoeken en dat was precies zijn strategie voor de avond. Blaydes verbeterde in zijn gevecht tegen Hunt zijn persoonlijk record van negen take downs en Hunt leek weerloos tegen de zware, maar snelle Amerikaan. Met uitzondering van een korte periode in de eerste ronde, waar Hunt Blaydes bijna knock-out sloeg, kon de Super Samoan geen potje breken. 

'Hij vocht zoals ik verwachtte dat hij zou vechten,' vertelde Blaydes na het gevecht. 'Zwaaiend met zijn vuisten. En hij raakte me ook prima, daar schrok ik wel van en nam daardoor even afstand. Daarna begon ik met mijn spelletje en bracht ik hem naar de grond.'

De voormalig Amerikaans worstelkampioen wist Hunt binnen vijftien minuten niet alleen tienmaal naar de grond te sleuren, maar wist hem met zijn vuisten ook nog eens meer dan honderdtwintigmaal te raken. De juryleden waren dan ook unaniem in hun beslissing. Blaydes mocht zijn vierde overwinning vieren, na vijf gevechten voor de UFC. Hunt mag zijn zonden overdenken na zijn tweede verlies in zijn laatste drie gevechten.

Tyson Pedro vs Saparbek Safarov
Even aandacht voor deze heerlijke aangezette armklem door Tyson Pedro. 

Israel Adesanya vs Rob Wilkinson 
Let in de toekomst op dit talent Adesanya. Prima debuut!

Alex Volkanovski vs Jeremy Kenndy
Luister even naar deze keiharde klappen van Volkanovski. Tip: zet je geluid hard. 

Volledige uitslag UFC 221
Yoel Romero verslaat Luke Rockhold door knockout (stoten, ronde 3).
Curtis Blaydes verslaat Mark Hunt na jurybesluit (30-26 x2, 29-27).
Tai Tuivasa verslaat Cyril Asker door TKO (stoten, ronde 1).
Jake Matthews verslaat Li Jingliang na jurybesluit (29-28, 30-26 x2).
Tyson Pedro verslaat Saparbek Safarov na opgave (kimura, ronde 1).
Dong Hyun Kim verslaat Damien Brown na jurybesluit (29-28 x2, 28-29).
Israel Adesanya verslaat Rob Wilkinson door TKO (stoten, ronde 2).
Alex Volkanovski verslaat Jeremy Kennedy door TKO (stoten, ronde 2).
Jussier Formiga verslaat Ben Nguyen na opgave (rear-naked choke, ronde 3).
Ross Pearson verslaat Mizuto Hirota na jurybesluit (30-27 x2, 29-28).
Jose Quinonez verslaat Teruto Ishihara na jurybesluit (30-27, 29-28 x2).
Luke Jumeau verslaat Daichi Abe na jurybesluit (29-28, 29-27, 28-27).