Punkzangeres doodgedroned door VS

Sally Jones, een zogeheten witte weduwe van terreurgroep IS, is samen met haar 12-jarige zoontje JoJo omgekomen bij een Amerikaanse droneaanval. Het lijkt erop dat de vrouw het doelwit van de aanval was. Ze maakte een opmerkelijke transitie door van zangeres en gitariste in een punkband naar jihadronselaar.

Jones zat in de jaren 90 in de vrouwenpunkband Krunch. Ze werd in 1968 geboren in Greenwich, Londen, en groeide op in Kent. Naar verluidt werd ze geradicaliseerd door haar man Junaid Hussain, die in 2015 zelf bij een droneaanval omkwam. Jones was hem in 2013 met haar kind achternagereisd naar Syrië, nadat ze zich tot de islam had bekeerd. De dood van Hussain leverde Jones de bijnaam white widow op, aldus The Guardian.

In eerste instantie werd ze door haar achtergrond in de buitenwijken van het Zuid-Engelse Chatham als onwaarschijnlijke jihadist bestempeld. Volgens een onderzoek van de World Bank past ze echter in het profiel van buitenlandse recruten, die doorgaans niet uit achtergestelde families komen maar juist goed zijn opgeleid.

Hussain had zijn vrouw blijkbaar bijzonder goed geradicaliseerd. Ze heeft naar verluidt honderden extremisten uit het Verenigd Koninkrijk de oorlog in Syrië ingeronseld. Ze stond op een VN-sanctielijst waardoor ze niet meer mocht reizen en haar tegoeden waren bevroren.

"Onthoofd"
Jones gebruikte verschillende socialmedia-accounts om terroristen te ronselen en ze te adviseren hoe ze het beste konden reizen. Daarop schreef ze onder meer: "Julie christenen moeten allemaal met een lekker bot mes worden onthoofd, en op de hekken bij Raqqa worden gespietst. Kom maar hier, dan doe ik het zelf."

Volgens Azadeh Moaveni, schrijver van het boek Lipstick Jihad, was Jones "iconisch" voor IS, vanwege het idee dat ze met haar tot ver in de Britse maatschappij waren doorgedrongen.

De Britse procureur-generaal Jeremy Wright gaf eerder dit jaar richtlijnen vrij waaruit bleek dat een specifieke terreurdreiging niet nodig was voor een droneaanval tegen een doelwit zoals Jones. Maar advocaat Daniel Carey is niet overtuigd. "Als het VK het vuile werk door de VS laat opknappen, pleit dat ministers niet vrij van verantwoordelijkheid". De dood van de 12-jarige JoJo Jones roept volgens Carey bovendien extra vragen op over de legitimiteit van de aanval.